Fructele verii – piersicile

Cu totii stim ca fiecare anotimp inseamna sezonul anumitor tipuri de fructe. In ultima vreme, multi dintre noi au inceput sa respecte fiecare fruct la timpul lor. Toate fructele au proprietati proprii, benefice organismului uman si demne de a fi luate in considerare.
Astazi a venit randul piersicilor. Sa vedem ce ne aduc bun pentru organism.
Care sunt beneficiile piersicilor?
In primul rand, contin o serie de vitamine foarte importante pentru organism.
- Vitamina C – un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi. Organismul nostru are nevoie de aceasta vitamina pentru a putea face fata stresului si activitatilor de zi cu zi.
- Provitamina A, de asemenea continuta in piersici face ca acest fruct sa fie recomandat in mod deosebit persoanelor care iau anticonceptionale pentru a preveni o eventuala deficienta. Alaturi de acestea mai sunt si vitaminele B3, B5 si vitamina E, un puternic antioxidant.
Prin substantele pe care le contin, piersicile:
- Sunt aliati de nadejde pentru silueta. Fac parte din alimentele cu calorii negative, adica organismul consuma mai mult in metabolizarea acestora decat aportul lor caloric. Se recomanda sa le asociati cu incredere curelor de slabire;
- Fibrele pe care le contin echilibreaza tranzitul intestinal si combat constipatia;
- Vitaminele din complexul B intervin in sanatatea sistemulu nervos, astfel: refac membrana celulelor nervoase, contribuie la tonicitatea sistemului nervos, au efecte asemanatoare serotoninelor, neurotransmitatori considerati “hormonii fericii”, dand o stare de bine, optimism si … fericire. Ajuta la imbunatatirea functiilor cerebrale, sporesc astfel atentia, memoria, timpul de raspuns etc.
- Sunt indicate in starile de convalescenta, avand efecte regenerante si asupra altor tesuturi, ci nu doar la nivelul sistemului nervos. In perioadele de convalescenta se recomanda sa consumati 5 piersici pe zi, alaturi de restul alimentatiei;
- Sunt indicate in starile de oboseala intensa, suprasolicitare fizica si/sau psihica, fiind fructe puternic energizante;
- Sunt indicate in terapia depresiei sau anxietatii;
- Combat starile de nervozitate, fosforul pe care il contin stabilizand echilibrele ionice si metabolice in celula nervoasa;
- Prin vitaminele pe care le contin, piersicile stimuleaza productia de celule rosii in sange, crescand hemoglobina si luptand impotriva anemiei;
- Maresc debitul urinar, prevenind astfel pietrele si nisipul la rinichi, precum si infectiile urinare fiindca marind debitul, eventualele bacterii care s-ar afla in tractul urinar nu au timp sa se inmulteasca local si sa devolte o infectie urinara;
- Intareste imunitatea;
- Intretin alcalinitatea sangelui;
- Au puternice proprietati antioxidante, luptand impotriva cancerelor;
- Au proprietati antiinflamatoare si antiseptice, favorizand vindecarea infectiilor, dar si preventia acestora;
- Cresc libidoul si fertilitatea;
- Reduc aciditatea gastrica;
- Sunt intens folosite in cosmetica, avand vitamine ce intineresc pielea, regenereaza celulele moarte si previn ridurile. Numeroase produse cosmetice, chiar si cele destinate ingrijirii parului, contin extracte de piersica. De asemenea puteti folosi piersicile in mastile naturale preparate in casa.
- Regleaza tensiunea arteriala si scad colesterolul.
Insa nu doar vitaminele fac ca acest fruct sa fie atat de recomandat. Acesta contine si foarte multe minerale. De exemplu, fierul ajuta la combaterea anemiei in timp ce fosforul va ajuta la imbunatatirea memoriei. Alaturi de acestea, piersicile mai contin si magneziu, zinc, iod, seleniu si potasiu.
Fibrele pe care piersicile le contin ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Actionand ca un laxativ, acestea previn infectiile, hemoroizii, constipatiile si nu in ultimul rand, cancerul de colon. In acelasi timp, aceste fructe stimuleaza apetitul si secretiile sucurilor biliare si gastrice. Datorita acestor efecte este indicat sa le consumati cu ceva timp inainte de masa si niciodata imediat dupa masa. Este necesar putin timp pentru a nu perturba digestia alimentelor principale pe care le veti consuma la masa.
Datorita antioxidantilor pe care ii contin, acestea ajuta la mentinerea unui sistem nervos echilibrat, intarind in acelasi timp imunitatea organismului. Tot antioxidantii ajuta la mentinerea unui ten cu aspect tanar, prevenind cancerul de piele.
Sucul de piersici este la fel de recomandat ca si piersicile simple. Insa nu adaugati zahar pentru a nu strica efectele benefice pe care vreti sa le obtineti de pe urma acestuia. Acest tip de suc contine calciu si compusi ai fierului, fiind recomandat in mod deosebit femeilor insarcinate si copiilor.
Culoarea lor galben-portocalie este data de catre beta-caroten, care impreuna cu vitamina C stimuleaza organismul de a lupta cu infectiile si bacteriile. Totodata, ajuta la mentinerea unei vederi cat mai bune odata cu inaintarea in varsta.
Se recomanda sa consumati piersicile in stare proaspata, in sezonul lor, ci nu congelate sau in compoturi pentru a va putea bucura de multimplele beneficii pe care le aduc sanatatii.
Ce este important de retinut! Nu uitati sa aveti grija si la ora la care consumati aceste frcute. Sunt energizante, asa ca cel mai bine ar fi sa le consumati inainte de ora 6 seara pentru a nu va provoca insomnii.