sâmbătă,noiembrie 27, 2021
fructul-cu-degete
foto: top10lar.com

Cunoscută sub numele de “fructul cu degete”, Mâna lui Buddha este una dintre cele mai vechi varietăți de citrice, având o vechime mai mare decât cea a lămâilor, grapefrutului sau a portocalelor. Îşi are originea în nord-estul Indiei şi China. A fost unul dintre primele citrice cultivate în Europa, grecii și romanii aducându-le din Asia. Numele îi vine de la forma ciudată pe care o are. Când fructul este necopt, “degetele” sunt unite precum mâna în timpul rugăciunii, iar când este copt, “degetele” se separă. Considerat un dar al divinităţii supreme, este folosit pe scară largă în Asia, în special în China şi Japonia. Cu un parfum persistent, rezistent până la două săptămâni, este întrebuinţat pentru a parfuma încăperile şi hainele, dar şi ca ornament, sau în ceremoniile religioase.

mana lui budda fruct
foto: bloomiq.com

Coaja lui, se pune în mâncăruri, poate fi uscată sau făcută marmeladă. De asemenea uleiul extras din coajă este folosit pentru a conferi parfum cosmeticelor.

Fructul nu este zemos, are un parfum de lămâie și este folosit în general pentru a da gust și savoare lichiorului sau vermutului. În acelaşi timp, fructul este întrebuinţat şi în industria farmaceutică, datorită conținutului de uleiuri volatile.

Fructul cu degete este văzut drept o jertfă religioasă în templele budiste. Potrivit tradiţiei, Buddha prefera ca ”mâna” să fie închisă, acest lucru simbolizând actul de rugăciune. În China, fructul este un simbol al longevităţíi, al norocului şi al bucuriei. Este considerat un fruct feng shui ce aduce pace, fericire și prosperitate în locuință.

Mana_lui_Buddha-500x295
foto: forums.egullet.org

În timpul Anului Nou Chinezesc, generația mai în vârstă face schimb de fruct cu membrii familie și vecinii, pentru a conferi noroc.

Din cauza perisabilității ridicate, Mâna lui Buddha este cultivată în puţine tări. Singurele țări care vând în volume rezonabile sunt China, Japonia şi India.

Este o sursă importantă de vitamina C, fosfor, calciu și nu conține grăsimi și colesterol. De asemenea conţine carbohidrați şi fibre.

 

 

Beneficiile consumului de ”Mâna lui Budda”

  1. calmează durerile de stomac.
  2. scade tensiunea arterială.
  3. reduce balonarea.
  4. poate dilata vasele de sânge coronariene și crește fluxul de sânge coronarian.
  5. pentru copii, ceaiul din acest fruct este un remediu bun pentru hepatita A.
  6. calmează tusea și durerile în gât.
  7. ameliorează astmul.
  8. ajută la buna funcționare a colonului.
  9. benefic în afecțiunile ficatului, splinei sau ale plămânilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *