Fructul de guava, un campion al nutrienţilor

Fructul de guava
Foto: wikipedia.org

Guava este un fruct exotic ce provine din America de Sud, fiind intens cultivat în Peru şi Mexic. De ceva timp, fructul se cultivă şi în Europa, în special în Franţa şi în teritoriile franceze.

Fructul este preponderent de formă sferică, având dimensiunile unui măr mic, cu coaja comestibilă. Pulpa fructului este extrem de gustoasă şi aromată, având un gust dulce acrişor, comparativ cu cel al perelor coapte. Guava este parfumat, are un miros de mosc, plăcut aromat şi o dulceaţă fină, ce se intensifică pe măsură ce te apropii de miez. Miezul, care poate avea culoarea galbenă sau roşie, conţine multe seminţe maronii.

Dacă în Europa și America o zicală tradițională spune că „Un măr pe zi ţine doctorul departe”, în locurile unde creşte guava, zicala spune „Câteva guave în sezon ţin doctorul departe pentru întregul an”.

 

Fructul conţine fibre solubile şi multe vitamine, în special vitamina C. De asemenea este o sursă moderată de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul pantotenic, niacina, vitamina B6, vitaminele E și K, și minerale precum calciu, fosfor, magneziu, cupru, și mangan.

Are cea mai mare concentraţie de licopen dintre vegetalele de pe planetă, mai mare chiar decât roşiile şi pepenele, iar sucul unui singur fruct oferă de 5 ori mai multă vitamina C decât doza minimă recomandată.

 

 

Beneficiile consumului de guave:

  1. ajută în cazuri de răceli şi infecţii virale.
  2. reglează metabolismului tiroidian.
  3. alungă tusea, curăţând căile respiratorii.
  4. ajută la eliminarea şi reducerea colesterolului rău din sânge.
  5. reduce şi normalizează tensiunea arterială.
  6. ajută la controlul diabetului zaharat.
  7. combate şi ajută în caz de constipaţie.
  8. ajută la formarea unui tranzit intestinal sănătos.
  9. protejează prostata.
  10. ajută la curăţarea intestinelor și a sistemului excretor.
  11. ajută la încetinirea apariţiei cataractei, a degenerescenţei maculare, și la starea generală de sănătate a ochilor.
  12. scade riscul îmbolnăvirii de cancer.
  13. ajută în rezolvarea problemelor legate de tranzitul intestinal.
  14. ajută la prevenirea formării pietrelor la nivelul rinichilor.
  15. ajută la creşterea funcţiei cerebrale și a nivelului de concentrare.
  16. protejează mucoasa colonului.
  17. luptă împotriva agenţilor infecţioşi.
  18. ajută la pierderea în greutate.
  19. menține integritatea vaselor sanguine.
  20. menține sănătoase pielea şi membranele mucoase.
  21. ajută la reglarea absorbției de zahăr de către organism.
  22. previne deteriorarea pielii de razele UV.
  23. oferă protecție în cazul cancerului de prostată.
  24. îmbunătățeşte textura pielii.
  25. ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale.
  26. reduce frecvența convulsiilor.
  27. ajută la producerea de celule roşii din sânge.
  28. menţine pielea strălucitoare şi fără semne de îmbătrânire prematură, riduri și alte tulburări dermice.
  29. sucul din frunze de guava vindecă durerile de dinţi, gingiile umflate şi ulcerele orale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *