Fructul de mangosteen – o soluţie la 28 de probleme de sănătate


Mangosteen este o plantă originară din Insulele Sunda și Moluccas din Indonezia. Creşte în pădurile tropicale ploioase din Thailanda, Malaezia, Indonezia, Singapore şi alte regiuni din sud-estul Asiei. Fructul tropical nu tolerează temperaturi sub 40º, din această cauză este mai puţin cunoscut în zonele cu climă temperată din Europa şi America de Nord. Limitat, deci, la zonele tropicale cu ploi abundente, arborele are nevoie de zece ani pentru a se maturiza şi a produce fructe. Fructul vişiniu seamănă puţin în exterior cu mărul, dar are un gust atât de bun, încât se spune că este unul din cele mai delicioase fructe din lume. Este atât de preţuit de băştinaşi, încât l-au numit „fructul zeilor”. Când la mijlocul anilor 1800, regina Victoria a gustat mangosteenul, l-a şi declarat fructul ei favorit.
Pomul care începe să dea roade doar după aproape un deceniu de la plantare, a fost transportat în 17 ţări de pe glob, unde este cultivat şi preţuit. America Centrală şi de Sud, partea vestică şi estică a Africii, subcontinentul Indian şi insulele Caraibe, găzduiesc pomul veşnic verde care poate creşte la o înălţime de peste 30 de metri şi poate produce de la 2500-5000 de fructe, de două ori pe an.
În Tailanda, delicatul fruct de mangosteen este numit “Regina Fructelor” de când a fost proclamat fructul favorit al Reginei Angliei. Băştinaşii îl numesc “Mungkut”. Diferite părţi ale acestui pom, în special coaja fructului, au fost folosite secole la rând de către vechii vindecători din Thailanda, China, Malaezia, Singapore şi alte ţări din sud-estul Asiei.
Mangosteen conţine proteine, grăsimi, fibre, calciu, fosfor, fier, vitamina B1, vitamina C. De asemenea mai conţine 46 de xanthone (dintr-un total de 200 existente), principii active, acizi fenolici, tanini, acetat de hexil, hexenol şi alfacopaene, care dau aroma specifică fructului.
Beneficiile consumului fructului de mangosteen:
- ajută la menţinerea unui echilibru microbiologic în organism.
- stimulează aparatul imunitar.
- asigură flexibilitate articulaţiilor membrelor.
- acţionează puternic împotriva celulelor canceroase.
- reduce nivelul glicemiei în diabetul de tip 2, mărind acţiunea insulinei.
- protejează inima.
- normalizează nivelul ridicat de colesterol din sânge.
- ajută la echilibrarea hipertensiunii arteriale.
- vindecă celulele afectate de radicalii liberi.
- încetineşte îmbătrânirea.
- îndepărtează bolile degenerative și deteriorarea fizică și mentală.
- reduce nivelul de colesterol din organism.
- eficient în stimularea sistemului imunitar slab.
- protejează organismul de radicalii liberi care cauzează stres oxidativ.
- sprijină buna funcţionare a sistemului imunitar.
- asigură o gândire pozitivă.
- scade febra.
- contribuie la păstrara unei activităţi optime a cristalinului şi a acuităţii vizuale, fiind util în glaucom şi cataracte.
- acţionează împotriva celulelor canceroase (cancerul de sân, de ficat şi în leucemie).
- protejează muşchiul inimii şi menţine funcţionarea normală a sistemului vascular.
- contribuie la o bună funcţionare a intestinului gros.
- grăbeşte vindecarea ulcerului.
- ajută la o bună funcţionare a rinichilor prin reducerea inflamaţiilor vezicii urinare.
- asigură o digestie corespunzătoare.
- creşte senzaţia de saţietate.
- grăbeşte vindecarea după intervenţii stomatologice.
- reduce inflamaţia, durerile şi deformarea încheieturilor în artrită, dureri musculare şi articulare şi menţine flexibilitatea articulaţiilor.
- sucul este un tonic natural în boala Parkinson, Alzheimer, migrene, depresii (prin îmbunătăţirea stării psihice), anxietate şi chiar demenţă (prin reducerea inflamaţiei care distruge masiv neuronii).