Fructul kaki – fructul divin


Diospyros kaki este un fruct originar din China. Este mult răspândit în China, iar în timp, acest fruct a ajuns să fie cultivat şi în alte părţi ale Asiei, cum ar fi India şi Pakistan. În secolul al XIX-lea, a devenit cunoscut şi în California, sudul Europei, dar şi în Brazilia. Culoarea variază de la galben deschis la portocaliu roşiatic, forma sa este asemănătoare cu o roşie, iar gustul este o combinaţie între piersică şi pepene galben.
În China, fructul kaki semnifică fericirea, în timp ce în Japonia semnifică victoria. În Budism, fructul kaki este un simbol al transformării. În Hawaii, fructul kaki, uscat, se serveşte în timpul anului nou, fiind considerat simbolul sănătăţii şi al succesului în viaţă. În folclorul corean, se spune că fructul kaki, uscat, are abilitatea de a speria tigrii. De asemenea, se spune că sămânţa fructului kaki poate oferii indicii cu privire la intensitatea iernii ce urmează.
Fructul kaki este bogat în vitamine precum vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P şi vitamina C. De asemenea fructul conţine glucoză şi apă, dar şi minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu şi cantităţi mici de fier şi zinc. Kaki este bogat în carbohidraţi de bună calitate şi conţine la fel de mulţi antioxidanţi ca şi ceaiul verde.
Beneficiile consumului fructului kaki:
- reduce riscul bolilor cardiovasculare.
- ajută la stoparea procesului de îmbătrânire.
- reglează metabolismul.
- combate depresia şi starea de oboseală.
- contribuie în prevenţia aterosclerozei.
- reduce hipertensiunea.
- ajută în reducerea stresului oxidativ.
- întăreşte muşchiul inimii.
- ajută în tratamentul diareii, enterocolitelor şi hemoragiilor.
- ameliorează vederea şi calitatea pielii.
- sporeşte imunitatea.
- ajută la producerea de globule roşii.
- atenuează problemele legate de constipaţie sau balonare.
- ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
- reduce îmbătrânirea pielii.
- ajută la inducerea senzaţiei de saţietate.
- util în prevenţia degenerescenţei maculare şi a cataractei.
- protejează inima.
- controlează presiunea arterială.
- ajută la prevenirea bolilor oculare care apar odată cu înaintarea în vârstă.
- luptă împotriva agenţilor infecţioşi şi protejează împotriva radicalilor liberi.
- protejează împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac şi de intestin gros.
- elimină excesul de apă din organism.
- ajută în prevenţia bolilor de sezon şi a virozelor respiratorii.
- previne apariția bronșitei și pneumoniei.
- grăbeşte eliminarea alcoolului din sânge şi ameliorează starea de disconfort cauzată de mahmureală.