Fructul Longan – boaba asiatică benefică pentru creşterea longevităţii


Fructul Longan este originar din sudul Chinei, din provinciile Kwangtung, Kwangsi, Schezwan și Fukien dar este cultivat cu precădere în Thailanda.
În limba chineză Longan înseamnă “ochiul de dragon”. Fructul este numit astfel deoarece capătă aspectul unui ochi atunci când este decojit. Pulpa este gelatinoasă cu o aromă ușoară, asemănătoare cu cea de mango sau struguri. Sămânța este rotundă, de culoare neagră cu o pată circulară de culoare albă la bază, oferindu-i aspectul de ochi.
Fructul are o formă rotundă fiind puţin mai mare în dimensiune decât un bob de strugure, cu un diametru de circa 2 cm. Se consumă de preferinţă crud, dar şi gătit, atât în supe şi sosuri cât şi ca deserturi sau compoturi. De asemeanea în China se consumă pulpa acestui fruct, în forma sa uscată, în diferite ceaiuri cu efecte benefice asupra sănătăţii.
Datorită valorii nutritive foarte bogate în vitamine şi minerale, fructul longan a fost folosit de-a lungul timpului şi este foarte apreciat în medicina şi terapia naturistă. Fructul Longan conține vitaminele B1, B2 și B3, precum şi vitamina C. Are un conţinut ridicat de minerale precum cupru, fier, potasiu și magneziu. Este o sursă bună de fibre dietetice, carbohidrați, aminoacizi şi proteine.
100 de grame de fructe longan oferă aproximativ 1,3 grame de proteine, 83 de grame de apă, 15 grame de carbohidraţi, 1,1 grame de fibre dietetice, și aproximativ 60 de calorii.

Beneficiile consumului de longan:
- stimulează buna funcţionare a inimii şi a splinei.
- îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în organism.
- ajută la calmarea sistemului nervos.
- crește nivelul de fier din organism.
- ajută la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
- conferă luciu, stralucire şi supleţe pielii.
- îmbunătățeşte sistemul cardiovascular.
- ajută la producerea de noi celule roşii din sânge.
- remediu pentru dureri de stomac, amnezie, și hidropizie.
- protejează vasele de sânge şi previne rigidizarea arterelor.
- inhibă activitatea proteazei.
- ajută la pierderea în greutate.
- inhibă cancerul de col uterin.
- ajută la scăderea tensiunii arteriale.
- relaxează nervii și îmbunătățeşte funcția nervoasă.
- îmbunătățeşte capacitatea de vindecare a rănilor.
- creşte longevitatea.
- ajută la combaterea radicalilor liberi în organism și previne deteriorarea celulelor.
- previne apariţia anemiei.
- atenuează insomniile.
- protejează organismul de răceală şi gripă și îmbunătățește mecanismul de apărare.
- reduce riscul de stop cardiac şi accident vascular cerebral.
- păstrează dinţii şi gingiile în stare bună.