Gata cu fumatul în restaurante, locuri de joacă şi taxiuri!

Mandatory Credit: Photo by Voisin / Phanie / Rex Features (621337f) Model Released - Cigarette being smoked near a baby. Stock

Gata cu fumatul în restaurante, locuri de joacă şi taxiuri!
foto: dailymail.co.uk

Nu cu mult timp în urmă, să zic maxim o luna, eram undeva pe la munte şi am intrat într-un restaurant unde ne-am aşezat cu toţii la masă, copii şi adulţi, liniştiţi că era un restaurant de nefumători. Dar ce crezi, după 10 minute a intrat un grup mare de puşti de liceu, care şi-au scos frumos ţigările şi au început să fumeze la greu. Au ieşit din local abia după ce am rugat insistent ospătarul să le spună să fumeze afară.

Dar inevitabil, la orice ieşire la restaurant, fumatul pe lângă copiii noştri era ceva absolut normal. Şi chiar dacă teoretic aveau încăperi pentru fumători, acestea nu erau defapt compartimentate de restul. Prin urmare, mersul la restaurante devenise deja o activitate destul de rară în ultima vreme.

Însă cu adevărat intrigant erau petrecerile de copii la care asistam şi la care părinţii fumau nepăsători. De fumat la locurile de joacă din parcuri, chiar pe lângă copii, sau aruncând mucuri de ţigări pe lângă ei…asta este deja la ordinea zilei.

Mi s-a întâmplat să merg cu taxiul, chiar cu cel mic şi şoferul să fumeze cu noi în maşină! Serios!

Dar gata, în sfârşit s-a aprobat şi la noi o lege care există în toate ţările civilizate! În sfârşit avem o lege prin care fumatul este interzis în spaţiile publice!

Legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri, urmând să fie transmisă preşedintelui spre promulgare. Legea va intră în vigoare la 45 de zile de la publicarea să în Monitorul Oficial, după promulgarea să de preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de Lege interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ.

Aşadar, legea antifumat interzice fumatul în cluburi, baruri, restaurante, în mijloace de transport în comun, inclusiv taxiuri, în instituţiile de învăţământ, în spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis, în unităţi destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Potrivit acestui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Camera pentru fumat» sau «Loc pentru fumat».

Bineînţeles că un astfel de proiect nu putea să să nu aducă şi nişte amenzi pentru cei care plănuiesc să încalce această lege. Astfel, nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

Aşadar, ce bine că de acum ne putem bucura de o cină liniştită în oraş, alături de cei mici, ce bine că nu va trebui să mirosim fumul de ţigară în locul mirosului apetisant al mâncării, ce bine că poate astfel vor renunţa mulţi la acest viciu care pe mulţi îi costă viaţa. Da, poate nu vor renunţa toţi, însă cu siguranţă va scădea numărul lor, sau cel puţin canttitatea de tutun consumată…pentru că dacă te duci acum într-un local din România, marea majoritate a celor care îl ocupă fumează ţigară de la ţigară, şi toţi în acelaşi timp evident. Dacă mergi într-una din ţările în care fumatul este interzis în spaţiile publice, vei vedea localurile pline şi doar câţiva oameni care stau afară în frig şi fumează o ţigară, apoi intră să îşi continue discuţiile înăuntru.

Aşadar, chiar dacă poate la început va fi mai greu pentru fumătorii înrăiţi, vor constata pe proprie piele că defapt li s-a făcut un mare bine.

Legea era cu atât mai necesară cu cât în România, în fiecare zi, mor în medie 89 de oameni din cauza fumatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *