Prepararea mâncării poate fi o plăcere pe care să o împarţi cu copilul tău. Cel mic se va simţi foarte bine în compania ta şi astfel îl vei putea obişnui cu diverse activităţi utile.

gatiti-impreuna

De ce este o idee bună?

Fiindcă gătitul poate fi şi o activitate ludică, creativă şi care îl poate îmbogăţi pe cel mic. Gătitul face apel la toate simţurile: gust, văz, pipăit, miros, auz şi vă dă ocazia de a petrece momente frumoase împreună. Mai întâi pentru că pregătiţi ceva împreună, apoi pentru că va fi plăcut să oferiţi un tort sau un alt preparat familiei cu o ocazie festivă şi să-l savuraţi cu toţii.

Care este vârsta de la care puteţi găti împreună?

– La 3 ani cel mic poate, de exemplu, să amestece cu o lingură de lemn, să adauge anumite ingrediente pe care le-ai cântărit în prealabil. Îi va plăcea să decoreze o prăjitură cu bombonele colorate sau alte figurine. Astfel îşi va exeresa motricitatea fină.

– Începând cu 5 ani va putea realiza sarcini mai precise şi mai delicate: va învăţa să spargă ouăle, chiar dacă le mai scapă! Va putea curăţa un măr de coajă, măsura cu un pahar gradat din plastic făina, zahărul, laptele etc.

– Când ştie deja să citească şi devine mai abil, între 6 şi 8 ani, îţi poate citi reţeta, poate tăia anumite alimente, le poate cântări.

– De la 9-10 ani, sub privirea ta atentă, poate aprinde cuptorul, folosi mixerul sau alte instrumente de bucătărie. Acum poate face şi primele experienţe chimice, când albuşurile se transformă în zăpadă, untul şi ciocolata se topesc pe foc devenind lichide. O modalitate concretă şi ludică de a descoperi ştiinţa.

Dacă cel mic nu e prea mâncăcios este utilă această activitate?

Cu atât mai mult… gătitul împreună poate fi o modalitate de a-i deschide apetitul pentru gusturi care nu îi plac. Este un mijloc bun de a-l face să descopere anumite legume, sub diverse forme: crude, piure, spumă sau cubuleţe. Cel mai bine este să începeţi cursul de gătit la piaţă. Îi arăţi cum se cheamă legumele şi fructele, care şi cum trebuie cumpărate. Astfel va realiza că forma finală nu seamănă cu cea iniţială.

Evită accidentele în bucătărie! Ţine cont de vârsta celui mic şi începe cu reţete uşoare. De asemenea, alege un moment bun atât pentru tine cât şi pentru el. Să ai timp, să nu fiţi obosiţi, să nu dureze prea mult. Pune-i un şorţ, ca să nu se păteze şi aranjează toate ustensilele pe masă înainte de a începe ca să fie la-ndemână. Pune-l să se spele pe mâni, explicându-i importanţa igienei când pregăteşti de mâncare, şi nu numai.

Cum îi cultivi gustul de a găti?

Începe cu reţete uşoare şi simpatice. Nu îl certa dacă e plin de făină, sau dacă a scăpat un ou pe jos. Lasă-l să-şi bage degetele şi să guste preparatele, evident, cu mânuţele spălate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *