Gelul dezinfectant- mit şi realitate

Multe femei şi mai ales mamele se războiesc zilnic cu viruşii şi bacteriile din mediul înconjurător. Cele mai multe au început să utilizeze gelurile dezinfectante care există şi în variante pentru copii. Sunt sau nu bune?
Avem impresia că dacă folosim acest gel dezinfectant vom avea mereu mâinile perfect curate. În unele locuri publice găseşti chiar un distribuitor de gel dezinfectant la intrare sau la ieşire. Sunt eficiente aceste măsuri?
Eficienţa lor e dovedită
Studiile făcute au demonstrat că folosirea gelurilor dezinfectante reprezintă mai mult decât o spălare pe mâini, fiindcă diminuează cantitatea bacteriilor şi virusurilor, iar acţiunea lor durează mai mult decât cea a săpunului. Pentru ca un gel să fie eficient se recomandă ca soluţia utilizată să conţină alcool în procent de 60-80%. Peste aceste procente deja nu mai sunt eficiente, fiindcă alcoolul are nevoie de apă pentru a denatura proteinele. Pe de altă parte, soluţiile fără alcool nu sunt eficiente împotriva virusurilor şi bacteriilor. Mâinile trebuie fricţionate 15-30 de secunde cu soluţia dezinfectantă.
Ce virusuri se elimină
Virusul răcelii este eliminat datorită soluţiilor alcoolice care constituie o bună apărare şi împotriva gripei. Dar, contrar credinţei populare, virusul gastroenteritei nu e distrus. Unele bacterii au o cochilie care rezistă la alcool. De aceea, spălatul tradiţional pe mâni este necesar înainte de masă, înainte de a găti sau după folosirea toaletei. Mai mult, gelurile distrug microbii dar nu curăţă mizeria de pe mâni. De aceea, trebuie combinate cele două metode pentru efecte maxime.
Atenţie, însă!
Există riscul ca cei mici să se intoxice cu gelul dezinfectant. Evident, intoxicaţii accidentale. Cu cât gelul conţine mai mult alcool etilic cu atât poate produce o stare de ebrietate sau chiar comă alcoolică. O sticluţă de 60 ml echivalează cu 4 pahare de băuturi spirtoase de 40%. De aceea, aceste geluri sunt interzise în şcoli şi grădiniţe. Cei care fumează trebuie să fie precauţi, fiindcă sunt inflamabile.
În concluzie
Gelurile dezinfectante sunt foarte eficiente, dar nu înlocuiesc spălatul tradiţional al mânilor care curăţă în profunzime. Poţi avea mereu cu tine un flacon, la nevoie, dar ai grijă să nu aibă acces la el cel mic.