Ghimbirul si beneficiile sale

Vremea calda incepe sa isi faca tot mai mult simtita prezenta, insa aceasta crestere a temperaturii, dupa frigul extrem din timpul iernii, poate avea efecte neplacute asupra starii noastre de sanatate.
Primavara este o perioada grea pentru organism, deoarece acesta trebuie sa se obisnuiasca cu un nou stil de viata si cu un nou comportament alimentar, acomodare care adesea este precedata de binecunoscuta astenie de primavara.
Ghimbirul, este o planta originara din Asia (India si China),una din mirodeniile importante cu care se facea comert, pe vremea cruciadelor, fiind un condiment de baza al bucatariei traditionale indiene.
Insomnia, tonusul scazut, starile de nervozitatea, senzatia de ameteala si de slabiciune in intreg corpul sunt semne specifice asteniei de primavara. Pentru combaterea asteniei este indicat sa se apeleze la suplimente naturale, ce au ca principal beneficiu cresterea tonusului si eliminarea toxinelor din corp.
Dupa o dieta bogata in grasimi si alimente mult prea grele pentru digestia noastra, ghimbirul este mai mult decat binevenit in alimentatia de primavara. Ajuta la eliminarea toxinelor si la accelerarea procesului de ardere a grasimii.
Ghimbirul este folosit de sute de ani atat ca mirodenie in arta culinara cat si ca remediu naturist impotriva anumitor afectiuni. Spre deosebire de alte mirodenii, cea mai folosita parte a ghimbirului este radacina.
Desi se poate gasi atat sub forma uscata cat si sub forma de pudra, ghimbirul este preferabil sa fie folosit natural. Este cunoscut in principal pentru actiunea sa in ameliorarea problemelor digestive. De asemenea, ghimbirul actioneaza si prin indepartarea senzatiei de greata – provocata de sarcina sau de raul de miscare.
Proprietatile curative ale ghimbirului sunt date de uleiurile volatile continute, responsabile si de gustul specific al acestei plante. Uleiurile continute de ghimbir stimuleaza producerea de enzime digestive, aceste enzime ajutand procesul de digestie si neutralizand acizii responsabili de starea de ameteala, de crampe si chiar de diaree.
Pentru a testa pe propria piele beneficiile ghimbirului consumati aceasta planta sub forma de ceai. Ceaiul de ghimbir este realizat prin introducerea a cinci felii de ghimbir in apa fierbinte. Puteti consuma ghimbir si in diverse alimente, acesta fiind ideal atunci cand este combinat cu usturoiul.
Efectul asupra digestiei este raportat la cantitatea de ghimbir consumata: consumat in cantitate mica este laxativ, iar daca se cunsuma in cantitate mare are efect constipant.
Infuzia de ghimbir, poate fi eficienta dupa o masa copioasa, pentru eliminarea gazelor, flatulentei si balonarilor, combate greata, sughitul si voma. Ceaiul de ghimbir poate fi eficient in caz de raceala, febra, pentru reducerea fenomenelor inflamatorii ale gatului, raguseala
Sucul natural de ghimbir, poate fi eficient in caz de tuse, tulburari respiratorii. Se poate amesteca cu o lingurita de miere, 250 ml lapte sau apa fierbinte si sucul de la o radacina de ghimbir; se administreaza 1- 2 cani pe zi
Praful de ghimbir, cate o lingurita inainte de masa, ajuta digestia, combate durerile de cap, senzatia de oboseala.
Tintura, cea care conserva cel mai bine propietatile plantei, stimuleaza circulatia, regleaza digestia, are actiune antiinflamatorie, antitumorala, stimuleaza apetitul
Administrat atat intern cat si extern, da o senzatie de incalzire (produce vasodilatatie), mareste rezistenta la frig, fiind eficient in reumatism, poliartrita reumatoida, iar sub forma de aplicatii locale, in tulburari circulatorii periferice (maini, picioare reci) sau sensibilitate la frig. Cu doua sau trei lingurite de tinctura sau suc de ghimbir pe zi, se poate regla circulatia periferica si face mai suportabil frigul iernii, mai ales pentru batrani sau persoanele cu probleme circulatoriui periferice
Ghimbirul confiat se consuma ca digestiv, dupa mesele principale, putand inlocui cu succes un desert, datorita gustului si aromei remarcabile.
Voi consumati ghimbir?
madone.ro