Gogoşi cu cremă de vanilie

Ingrediente:
Pentru aluat:
- 120g făină (cât cuprinde)
- 100ml lapte proaspăt
- Un praf de sare
- 2 linguri zahăr
- O linguriţă de drojdie
- unt 15g
- 50g griş
Pentru cremă:
- 2 gălbenuşuri de ou
- 40g zahăr
- 250ml lapte proaspete
- 10g unt
- 5ml vanilie
- 20 g amidon de porumb
Mod de preparare
Drojdia se amestecă cu zahărul şi laptele călduţ, frecând bine. Se lasă la dospit 10 minute, până îşi măreşte volumul.
Făina se cerne într-un bol, iar peste ea se adaugă maiaua, apoi untul topit şi un praf de sare, apoi se frământă până se obţine un aluat lipicios.
Se acoperă aluatul şi se lasă să se odihnească.
Între timp se prepară crema.
Laptele se pune pe foc să se încălzească. Gălbenuşurile de ouă se freacă bine cu zahărul, până când acesta se lichefiază. Se adaugă vanilia şi laptele cald.
Se amestecă bine, după care se adaugă amidonul în ploaie şi se omogenizează.
Compoziţia rezultată se pune la foc mic sau la bain-marie, iar cu un tel se amestecă încontinuu că să nu se lipească.
Când crema se întăreşte şi capătă o textura fină, se ia de pe foc şi se lasă la răcit.
Aluatul care între timp şi-a dublat volumul, se mai frământă uşor, apoi se împarte în 5 părţi egale ce se modelează într-o formă uşor alungită. Acestea se tăvălesc prin griş, apoi se lasă să se odihnească încă 10 minute.
Se prăjesc în ulei, apoi se scot pe un şervet absorbant. Când s-au răcit se taie longitudinal şi se umplu cu crema de vanilie.
Un excelent răsfăţ de weekend!