Pentru că este sezonul prunelor, iată aşadar o reţetă ce sigur va va cuceri. Dacă va era dor de copilărie, iată reţeta  Iulianei Dinu, de gomboţi (găluşte) cu prune.

Gomboţi sau găluşte cu prune

Ingrediente:

  • 8 cartofi
  • 4 linguri de griş
  • 9 linguri de făină
  • 2 ouă
  • 100 g pesmet
  • 3 linguri zahăr tos
  • 16 jumătăţi de prune
  • un cub de unt
  • scorţişoară

Mod de preparare:

Punem cartofi la fiert în apă cu sare.

Până se fierb cartofi,pregătim pesmetul.

Punem într-o tigaie o lingură de ulei şi cubul de unt. Când s-a topit, adăugăm pesmetul şi amestecăm cu grijă să nu se ardă. Adăugăm şi zahărul (opţional şi scorţişoara), oprim focul şi dăm deoparte.

Acum când avem cartofii fierţi, îi curăţăm de coajă şi îi pasăm cu blenderul, pentru a obţine de un aluat lipicios.

Adăugăm cele 2 ouă, grisul şi făina. Amestecăm bine cca 2 minute.

Punem o cratiţa cu apă pe aragaz,în care adăugăm un praf de sare.

Între timp, formăm gomboţii. Punem un castron cu apă lângă noi,pentru a înmuia mâinile, în felul acesta vom modela mai bine aluatul. Luăm o bilă din aluat şi cu ajutorul palmelor îi dăm formă rotundă, în mijloc adăugăm o jumătate de prună şi acoperim cu aluat toată pruna. Continuăm şi cu restul de prune.

Punem gomboţii în apă la fiert, iar din momentul în care se ridică la suprafaţă îi mai lăsăm să fiarbă 5 minute. Îi scoatem şi îi tăvălim prin pesmet.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *