sâmbătă,noiembrie 27, 2021

Gradinita, primul pas in viata pentru copilul tau

Fiecare copil este unic, diferit si provine dintr-o familie ce are particularitatile sale. Adaptarea la gradinita nu se face de pe o zi pe alta, copilul dar si parintii au nevoie de timp pentru adaptarea la aceasta schimbare.

kindergarten04

 Ce putem face pentru ca trecerea intr-un mediu nou sa fie mai usoara?

Acomodarea cu un mediu nou ar fi bine sa inceapa inca de la cresa, cand copilul este inca micut si se poate adapta mai usor.

Educatorul are un rol foarte important, acela de a face ca despartirea de parinti sa nu fie o problema de temere, pentru a se putea desprinde de parinti , alaturandu-se celorlalti copii in clasa, pentru perioade scurte de timp. De la o gradinita la alta, aceasta perioada de adaptare variaza, insa in general se raporteaza la patru, cinci zile in care copilul este lasat prêt de o ora, doua in mediul cel nou, singur sau in prezenta unui parinte.  Sau cel putin asa ar fi ideal. Aceste perioade scurte au rolul de a-l ajuta sa se poata familiariza cu oameni  necunoscuti in jur si cu spatiul  strain. Petrecand aceste cateva zile astfel, copilul va ajunge sa se adapteze  la orarul normal al gradinitei fara prezenta unui chip cunoscut.

Educatorul  este cel responsabil  de  indrumarea parintilor in conformitate cu liniile programei scolare ale institutiei, pentru a stabili in urma evaluarilor, grupa  din care copilul va face parte si cum se va desfasura intregul proces. Aceasta perioada de adaptare va depinde de durata timpului in care mama sau cineva din familie va sta cu el la clasa, doar de teama ca va plange sau din dorinta de a-l proteja prea mult.

Educatoarea este cea care are rolul de a informa parintii despre comportamentul copilului  si de a reusi ca perioada petrecuta acolo sa il determine sa nu simta lipsa familiei.

Cand vom putea merge linistitie la serviciu, stiind ca cel mic nu mai plange?

 Nu exista o reteta magica pentru asta si nici un manual de instructiuni. Fiecare copil este unic in felul lui, pleaca dintr-o familie unde era obisnuit cu anumit program si, cel mai important, unde mereu era cineva care era acolo doar pentru nevoile lui.

Trebuie sa tinem cont de:

  • Faptul ca adaptarea la nou, nu se face de la o zi la alta
  • Adaptarea este un proces care necesita timp, rabdare, desfasurandu-se gradual si progresiv
  • Poate dura chiar saptamani intregi

Adaptarea este o situatie activa, plina de emotii, temeri, indoieli, dorinte care apar simultan. Uneori copilul isi doreste sa ramana acolo, alteori nu isi mai doreste, poate stii sa motiveze dorinta sau nu.

Pe de o parte este dorința de a cunoaște, de a-si face prieteni noi, pe de alta este  teama de separare chiar si pentru cateva ore de mama, tata, bunica sau cei dragi, dar si increderea in persoana  care il duce pe copil la gradinita. Copilul, ca si tine, are nevoie de o siguranta ca tot ceea ce  este nou pentru el, nu ii va afecta linistea de dinainte. Aici apare necesitatea copilului de a sta o perioada cu persoana care l-a adus la gradinita, pentru a se asigura ca toti ii sunt aproape si totul se afla in control si este protejat.

Astfel, trebuie sa te  asiguri ca persoana care insoteste copilul la  gradinita, sa fie dispusa ca in primele zile, pentru ca intregul proces sa se desfasoare in cea mai buna maniera posibila pentru cel mic.

Pentru acest lucru este nevoie de:

  • Timp si rabdare
  • Nu te stresa de faptul ca nu vrea dimineata sa mearga la gradinita sau ca nu vrea sa ramana acolo. Acest lucru este de asteptat si depinde de fiecare copil cat de dispus emotional este sa paseasca aceasta treapta.
  • Important este sa-i  fi alaturi!

Urmarind sfaturile educatoarei si indicatiilor directoare ale programei scolare, trebuie sa te asiguri ca aceasta adaptare a copilului tau s-a facut complet si in cele mai bune maniere. Nu iti mai face griji, nu mai plange, si daca este posibil ofera-i de fiecare data un zambet de siguranta.

Si aminteste-ti ca adaptarea ii implica pe toti: copilul, familia, cadrele didactice. Fiecare copil este unic si diferit de restul.

Ia in considerare si :

  • Colaboreaza, astfel incat copilul sa se simta parte integranta a unui grup
  • Recunoaste abilitatile educatorului
  • Recunoaste spatiul  gradinitei
  • Recunoaste colegii copilului tau

In aceasta perioada, pot aparea dureri de burtica, febra, neacceptarea meselor de la resa/gradinita sau alte noutati de genul acesta. Toate tin de aceasta lupta interioara a copilului, de a intra in colectiv, de a dobandi  ritmul si acceptarea, linistea necesara pentru a se bucura de aceasta noua experienta.

Nu uita!!!  

Pentru orice situatie speciala sau orice iti poate ridica un semn de intrebare, important este sa pastrezi  legatura cu educatoarea  si personalul gradinitei.

Astfel, in orice gradinita, se urmareste, se face tot posibilul pentru ca dezvoltarea, evolutia copilului tau sa se faca in cele mai bune conditii.

Mai ai temeri? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *