Gulaş

În vizită la bunii noştri prieteni de la Vama Buzăului, ne-au delectate de această dată cu un preparat de zile mari: gulaş de vită la ceaun. Nu mai mâncasem de ceva timp un gulaş adevărat, dar acesta l-a întrecut de departe şi pe cel mai reuşit pe care îl degustasem până la acel moment.
Nu am rezistat…aşa că am cerut reţeta să v-o pot împărtăşi şi vouă 🙂
Ingrediente:
- 1 kg de carne de vită (specială pentru gulaş, sau pulpă fără pieliţe, grăsime, zgârciuri)
- 6 cepe roşii, medii ca mărime
- 2 ardei verzi mari şi cărnoşi
- 3 ardei căpia
- 2 gogoşari
- 5 cartofi
- 4 morcovi
- O legătură mică de pătrunjel
- O legătură de mărar
- O lingură busuioc tocat (uscat sau proaspăt)
- O linguriţă boabe de piper
- 3-4 foi de dafin
- O lingură ardei iute
- O cană de sos de roşii dulce
- 250ml ulei
- O linguriţă cimbru
- O linguriţă boia de ardei dulce
- O linguriţă chimen
- Un ou
- 5-6 linguri de făină
Mod de preparare:
Carnea, tăiată în bucăţele cât o nucă, se lasă la marinat în vin roşu sec, vreo 3 ore.
Preparatul acesta a fost pregătit la ceaun, direct pe foc, însă se poate pregăti şi într-o tigaie wok, pe aragaz. Dacă puneţi aceleaşi ingrediente şi respectaţi aceeaşi paşi, cu siguranţă va ieşi un preparat delicious…destul de apropiat ca şi gust.
În ceaun se pun aproximativ 250 ml ulei, în care se căleşte ceapa, până devine uşor sticloasă. Apoi se adaugă carnea. Se amestecă şi se lasă vreo 10 minute aşa.
Dacă aş fi făcut eu preparatul, cu siguranţă aş fi sărit peste etapa cu călitul cepei şi prăjitul, ci le-aş fi înăbuşit în apă cu sare, iar la sfârşit aş fi adăugat şi câteva linguri de ulei de măsline.
Asta a fost însă o paranteză, eu aici va dau reţeta originală 🙂
După ce se înmoaie şi carnea, se adaugă ardeii tocaţi mărunt şi amestecaţi aşa vreo 10-15 minute, dar cu grijă să nu se ardă ceapă.
Se adaugă apoi vinul de la carne, lăsat vreo 10 minute să fiarbă aşa, după care se pune apă cât să acopere toate ingredientele şi plus 2-3 degete şi se lasă să fiarbă îndelung.
După ce carnea e aproape fiartă, se pun cartofii tăiaţi cubuleţe, plus morcovi tăiaţi mărunt.
Pătrunjelul, mărarul şi busuiocul se toacă mărunt şi împreună cu sarea şi piperul măcinat, plus frunzele de dafin se pun într-un mojar. Se mai pune peste toate acestea o lingură de ardei iuţi muraţi sau cruzi, tăiaţi subţire şi se amestecă bine.
Din ou, făină, sare şi puţină apă se prepară o cocă de consistenţă tare, din care se taie bucăţi mici ce se adaugă şi ele când carnea, cartofii şi morcovii sunt fierţi.
După ce fierb găluştele, se adaugă sos de roşii dulce, apoi condimentele toate şi se ia de pe foc. Se lasă acoperită că să între condimentele, fără să capete gust amar.