Gulia-o-super-legumă

Plantă legumicolă, gulia este originară din Bazinul Mării Mediterane, unde creşte ca floră spontană.

În timpul celui de al doilea război mondial, gulia a fost ridicată la rangul de aliment de bază pentru om din cauza lipsei acute de alimente.

În timpul unor experimente genetice pe hamsteri, în anul 1999, teste care urmăreau influenţa acidului arsenic din plante asupra eredităţii, au fost descoperite proprietăţile miraculoase ale acestei legume. Urmare a cercetărilor care au durat mai bine de 13 ani, a rezultat faptul că arsenicul din gulie împiedică, indirect, manifestarea unor gene responsabile de apariţia cancerelor glandulare.

Principalii compuşi care se regăsesc în gulie sunt:  vitamine A,B1, B2, B3, B6, B9, C, potasiu, mangan, zaharuri, magneziu, săruri minerale şi oligoelemente de calciu.

 

Beneficiile consumului de gulii

  1. ajută la menţinerea tinereţii pielii, dar şi la menţinerea sănătăţii gingiilor şi a dinţilor.
  2. reduce riscul de “guşă tiroidă”, provocată fie de o secreţie excesivă de hormoni tiroidieni, fie de o reducere până la “zero” a capacităţii de secreţie ori eliberare a tiroxinelor în sange.
  3. reduce riscul apariţiei bolilor cardiace.
  4. ajută la tratarea abceselor, acneei, degerăturilor, eczemelor, furunculelor.
  5. are calorii „negative“, adică aduce în corp numai 4 calorii pe felie, dar stimulează arderile în organism şi, deci, ajută la slăbit.
  6. stimulează metabolismul glucidelor.
  7. contribuie la întărirea sistemului imunitar, ajutând corpul să lupte împotriva infecţiilor şi a bolilor.
  8. contribuie la reducerea colesterolului rău din sânge, favorizând sănătatea sistemului cardiocirculator.
  9. ajută la reglarea tensiunii arteriale.
  10. asigură o bună funcţionare şi activitate a sistemului nervos şi circulator.
  11. este un aliment anticanceros, în mare măsură datorită prezenţei derivaţilor de “arsen metaloid”, care se absorb extrem de rapid din tulpina de gulie.
  12. ajută la o bună funcţionare a sistemului nervos, a muşchilor şi a creierului.
  13. remediază îmbătrânirea “renală” menţinând rinichiul tânăr.
  14. scade riscul de cistite sau alte infecţii ale aparatului urinar.
  15. combate rahitismul.

 

 

foto: nipic.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *