Gutuia-sau-mărul-de-aur

Gutuiul este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze.

Vechii greci aduceau ofrandă gutuilor frumoase și bine coapte, numindu-le “mere de aur”, simbol al iubirii și mai ales al fertilităţii. Ei ofereau gutui la nunți, ritual venit din Orient împreună cu zeița Afrodita. Prietenii și familiile mirilor aruncau cu bucățele de gutui în trăsura în care tinerii căsătoriţi se îndreptau spre casă. Ajunși acasă, mireasa primea cadou din partea mirelui o gutuie, acest gest simbolizând faptul că va avea copii îndemânatici și inteligenţi. Mireasa mușca din gutuie pentru a parfuma sărutul înainte de a intra în camera nupțială ” ca primul sărut să nu fie dezagradabil”.

Și astăzi în unele tări s-a păstrat obiceiul ca miresei să i se ofere cadou o gutuie pe care să o mănânce în fata soţului, prin asta arătându-i iubirea și sinceritatea sa. În unele zone din Italia mirii îşi întâmpina oaspeţii cu dulceaţă de gutui și vin.

Gutuiul este menționat pentru prima dată într-un text englez la sfârșitul secolului XIII, deși Anglia nu este o zonă propice, datorită temperaturilor mici ale verii care împiedică coacerea fructului în totalitate.

Gutuiul se cultivă mult în Argentina, Uruguay, Balcani, Spania și în bazinul Mediteranei.

 

Beneficiile consumului de gutui

 1. sucul proaspăt de gutui ajută la tratarea insuficienței pancreatice, dar și a guturaiului, afecțiunilor pulmonare și a tuberculozei.
 2. sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii.
 3. poate inhiba dezvoltarea virusurilor care declanșează hepatita de tip A, B și C.
 4. influenţează favorabil psihicul, îmbunătăţind starea de spirit.
 5. ajută la remineralizarea dinţilor și întărește gingiile.
 6. netezeşte ridurile şi hidratează tenul.
 7. sâmburii de gutuie pot fi folosiți pentru prepararea unui ceai recomandat pentru afecțiuni precum: tusea, bronșita și răgușeala.
 8. contribuie la regenerarea celulelor hepatice.
 9. ajută la digestie și la îndepărtarea senzației de greață.
 10. remediu foarte bun pentru copiii anemici şi mofturoşi la mâncare.
 11. reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină  substanţele toxice din organism.
 12. remediu expectorant şi calmant în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita, tuberculoza, în stadiul incipient.

 

 

 

 

 

 

foto: meme-helene.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *