Hai la picnic cu cel mic!

Pentru copii, mâncatul în exterior este mereu un prilej de sărbătoare. Chiar dacă ieşirea se rezumă la simpla şedere pe o cuvertură în parc sau în grădină, va fi o acţiune pe placul copilului tău. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să ai un picnic reuşit.
De ce ai nevoie
- umbrelă dacă locul ales nu se află la umbră;
- pălării, creme solare şi împotriva insectelor;
- cuvertură specială, dublată cu cauciuc;
- un şervet uşor pentru a proteja mâncarea de insecte;
- ustensile de lemn, farfurii şi pahare de picnic, în funcţie de meniu;
- un sac de menaj pentru deşeuri şi altul pentru vesela murdară;
- un pachet ermetic cu şerveţele umede pentru curăţat faţa şi mânile celui mic;
- geantă termică pentru hrana perisabilă şi un coş pentru cea neperisabilă;
Ce poţi lua ca hrană
Când pregăteşti meniul, ia în consideraţie vârsta copilului cât şi timpul pe care îl veţi petrece la picnic.
Ai grijă să cuprindă alimente din cel 4 grupe alimentare, adică produse cerealiere, legume şi fructe, produse lactate, cât şi carne sau înlocuitori.
Alege alimente uşor de ambalat şi de transportat.
Mizează pe alimente care se consumă cu degetele, cum ar fi sandvişurile. Prepară-le cu diferite feluri de pâine, mai ales cu cea specială de sendvişuri: chifle, baghete etc.
Fă mini-sandvişuri care se pot mânca uşor. Taie coaja pâinii şi fă rulouri pe care le aplatizezi uşor. Tartinează-le cu unt de arahide, brânză, sau alte creme tartinabile. Înveleşte rulourile în folie alimentară de plastic, ţine-le la rece şi apoi decupează-le în felii de 1 cm grosime, care se pot mânca uşor.
Nu folosi produse prea umede în sandvişuri. Contează şi aspectul. Astfel cel mic le va mînca cu plăcere.
Dacă nu eşti adepta sandvişurilor, asigură-te că ai în coş şi produse cerealiere: biscuiţi, brioşe.
Fă salate din paste, orez sau couscous, adăugând mici bucăţi de carne, brânză şi legume, alături de un sos vinegretă.
E bine ca şi fructele şi legumele să fie tăiate cubuleţe pentru a fi consumate mai uşor.
Carnea o poţi înlocui cu tofu, leguminoase bogate în proteine (linte, mazăre, fasole, hummus etc), ouă fierte tari, peşte sau fructe de mare.
Fructele uscate sunt excelente pentru copiii mai mici, fiind o alternativă la cele proaspete, care se pot altera din pricina căldurii.
Cum păstrezi alimentele
- E uşor ca alimentele perisabile să se altereze la picnic, fiindcă sunt ţinute la temperaturi care depăşesc 4 grade, benefice proliferării bacteriilor. De aceea, răceşte-le bine înainte de a le băga în lada frigorifică. Se vor păstra reci mai mult timp.
- Asigură-te că geanta frigorifică se închide bine.
- Foloseşte acumulatori frigorifici, saci de gheaţă sau sticle de apă şi suc congelate.
- Pentru băuturi e bine să ai o geantă separată, fiindcă o deschizi mai des.
- Pune în geantă alimentele în ordinea în care vor fi mâncate. Ideal ar fi ca cele vulnerabile să fie puse la fundul genţii, unde este cel mai rece.
- Ţine geanta frigorifică la umbră.
Ai grijă de resturi!
E preferabil ca alimentele perisabile rămase să nu mai fie consumate acasă, decât dacă sunt încă reci. Pe cele calde sau ofilite, aruncă-le la pubelă!