Hamamelis Virginiana sau alunul vrăjitoarelor

Hamamelis Virginiana
Foto: wadesbees.wordpress.com

Hamamelis Virginiana, cunoscut popular drept alunul vrajitoarelor, este un arbust de foioase originar din Statele Unite. Își datorează numele de „alunul vrăjitoarelor” formei asemănătoare cu cea a alunului dar și datorită puterilor magice atribuite de magii indieni.

Hamamelisul este un arbore de 3-5 metri înălțime care se caracterizează prin aşezarea în forma unui păienjeniş a florilor şi frunzelor sale. Frunzele sunt mari şi ovale, iar florile sunt gălbui şi cresc în timpul iernii în mănunchiuri, la unirea ramurilor cu frunzele. Fructele plantei sunt sub forma unor capsule mici, maronii, care se deschid şi eliberează seminţele.
De la hamamelis se utilizează în tratamentele naturiste frunzele (care se culeg în timpul verii înainte de a căpăta culoarea maronie) şi scoarţa (care se recoltează toamna sau primăvara). Ele se folosesc pentru prepararea de infuzii, pulberi, extracte, tincturi, ape de gură, geluri şi unguente.

Cel mai mare procent din compoziţia frunzelor de hamamelis, şi anume nu mai puţin de 10%, îl constituie taninii, substanţe care oferă plantei calităţi antiinflamatorii şi vasoconstrictoare. Alături de tanini se mai întâlnesc flavonoide (care sunt şi ele antiinflamatoare şi în plus tonice vasculare) şi ulei esenţial.

 

Beneficiile utilizării de hamamelis:

 1. diminuează mărimea venelor.
 2. reglează circulația sanguină.
 3. contribuie la coagularea sanguină.
 4. diminuează senzația de greutate în picioare.
 5. ajută la îngrijirea contuziilor, pișcăturilor de insecte și a entorselor.
 6. tonifică venele, reduce permeabilitatea vaselor capilare şi are efect antiinflamator şi vasoconstrictor.
 7. ajută la îngrijirea rănilor mici și arsurilor ușoare.
 8. ajută la eliminarea celulitei.
 9. menține integritatea țesuturilor.
 10. combate infecțiile.
 11. reduce roşeaţa pielii datorată dilatării vaselor sangvine superficiale (aşa-numitul eritem) şi este un tratament eficace în caz de hemoroizi.
 12. tratează afecţiunile provocate de Stafilococul auriu şi de ciuperca Candida albicans.
 13. opreşte scurgerea de sânge la femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *