Hidratarea bebelusilor in functie de varsta

0

Mai tot timpul m-am intrebat cata apa / lichide trebuie sa ii dau celui mic, astfel incat sa fie hidratat corespunzator.

Bebelusii au o nevoie ridicata de apa. Pana cand implinesc 2 ani, trebuie sa fim deosebit de atenti cu privire la alegerea apei potabile pe care le-o dam. hidratarea bebelusului

Lichidele in primele luni de viata

In primele luni de viata, cantitatea de lichide de care are nevoie organismul bebeluslui este mult mai mare decat la copiii mai mari sau la adulti. Sugarii au o suprafata de piele mai mare in raport cu greutatea lor si de aceea ei pierd mai multa apa prin transpiratie. In plus, rinichii lor imaturi, in special pana la 4 luni, au o capacitate redusa de functionare si astfel,  pentru a elimina toxinele bebelusii urineaza mai des.

Cerinta ridicata de apa

Consumul de lichide recomandat de catre medicii pediatri este relativ mare. In tabelul urmator vei afla cata apa sau alte lichide trebuie sa bea un bebelus si un copil de pana la 3 ani.

Varsta Aportul de apa pe zimililitri / kilogram de greutate corporala
Pana la 3 luni 150 ml / kg
3-6 luni 125 – 150 ml /kg
6-9 luni 100 – 125 ml /kg
9 luni – 1 an 100 – 110 ml / kg
1 an – 3 ani 100 ml / kg

(Ca o comparatie, doza de apa recomandata pentru un adult este de 35 – 40 ml / per kilogram de greutate).

De exemplu, un copil care cantareste 4 kg (copil de aproximativ 1 luna) are nevoie de 600 ml de lichid pe zi; un copil care are 10 kg (copil de aproximativ 1 an) de 1 litru.

Este esential sa se asigure o hidratare adecvata, deoarece la sugarii si copiii sub varsta de 2 ani, deshidratarea este frecventa si poate avea consecinte grave. Un copil deshidratat pierde in greutate, plange si tipa mult, este anxios, poate face temperatura (temperatura corpului va depasi 37°C ), urina este inchisa la culoare. La primul semn de deshidratare, trebuie consultat medicul pediatru.

Ce trebuie sa bea un copil de pana la 6 luni?

La varsta de 6 luni se poate diversifica alimentatia bebelusului. Pana la aceasta varsta, copilului ii este suficient laptele matern sau formula pentru sugari care ii asigura o hidratare corecta. Cu toate acestea, copilul poate avea nevoie de un consum suplimentar de apa.

  • Cand este cald: 30 ml de apa (per kilogram de greutate) in plus pentru fiecare grad peste 30 °C.
  • Daca bebelusul are probleme digestive, varsaturi sau diaree, medicul pediatru va va recomanda o solutie salina care va compensa pierderea de minerale.
  • In cazul de infectii soldate cu febra (care creste transpiratia) cresteti cantitatea de apa cu 10% pentru fiecare grad peste 37.

In toate situatiile de mai sus, se va administra numai apa simpla, neindulcita; in caz contrar, copilul va refuza sa mai bea apa simpla dupa aceea.

Ce apa trebuie sa alegem?

Apa pe care un bebelus o va bea trebuie sa intruneasca anumite criterii, si anume:

  • sa aiba un continut scazut de nitrati, mai putin de 15 mg pe litru. Pana la 6 luni, ca urmare a tractului digestiv imatur, nitratii sunt deosebiti de toxici. Acestia se pot transforma in nitrite care se vor fixa pe hemoglobina din celulele rosii, impiedicand oxigenarea diferitelor organe (methemoglobinemie sau sindromul copilului albastru);
  • sa fie putin mineralizata, mai putin de 500 mg pe litru, pentru a evita supraincarcarea rinichiilor imaturi ai bebelusului. De asemenea, apa nu trebuie sa contina prea mult sodium, fluor si sulfat. Pediatrii insista ca laptele concentrat sa fie diluat conform instructiunilor (1 parte la 30 ml de apa). Un lapte prea concentrat va obosi rinichii si poate provoca diaree.
  • sa nu fie poluata (sa nu contina, de exemplu, plumb)

Hidratarea bebelusilor intre 6 luni si 1 an

Incetul cu incetul, bebelusul va bea din ce in ce mai putin lapte si, deci organismul lui are nevoie de mai multa apa. In acelasi timp, la aceasta varsta i se pot da copilului fructe si legume care, prin continutul ridicat de apa, sunt alimente puternic hidratante.

Deci, daca un copil are o alimentatie echilibrata, atunci 200 – 250 ml de apa pe zi vor fi suficiente pentru a completa continutul de apa din alimente. Aceasta cantitate trebuie marita daca temperatura de afara este ridicata sau daca copilul are febra sau tulburari digestive.

De la 7 la 8 luni, ii putem da bebelusului 50 ml de sus de fructe, care va completa aportul de vitamine necesare dezvoltarii.

Copilul intre 1 si 3 ani

Dupa varsta de 1 an, alimentatia copilului se va diversifica (prin introducerea alimentelor solide) si va incepe sa semene cu cea a adultilor. Pentru a ramane bine hidratat, copilul ar trebui sa bea aproximativ 500 ml de apa pe zi. In acest interval copilul incepe sa mearga, sa faca mai multa miscare si, deci va transpira mai mult. De aceea, un consum de 500 ml de apa pe zi va compensa pierderile cauzate de transpiratie. Este foarte important ca, odata ce sticla de apa a fost deschisa, sa fie consumata in cel mult 24 de ore!

Pana la 2 ani, apa bogata in minerale (sodiu, de exemplu), nu este indicata. Apa care contine o cantitate mare de magneziu si/sau sulfati poate fi prescrisa in cazurile de constipatie, dar nu in mod normal. La aceasta varsta, copilul poate sa bea 100 ml de suc de fructe pe zi, dar se vor evita bauturile indulcite artificial.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *