hreanul
Foto: rustica.fr

 

Cu toate că locul de origine al hreanului nu este cunoscut, este posibil să fie chiar pe teritoriul țării noastre, este cunoscut faptul că specia ”Armoracia rusticana” reprezintă o plantă milenară pentru flora spontană a României.

Se știe că dacii foloseau hreanul atât în medicină cât și în gastronomie dar era cunoscut sub denumirea de ”usturonila”. Se pare că nu doar dacii îi recunoșteau proprietățile ci și romanii au fost cuceriți de această legumă.

Proprietăţile hreanului au fost remarcate de vechii egipteni, care îl utilizau datorită gustului picant. Hreanul era folosit de vechii egipteni ca stimulent şi energizant pentru organism.

Se pare că hreanul a fost comercializat pentru prima dată în 1830 și cultura lui s-a extins din Europa Centrala spre Peninsula Scandinavă și spre Anglia. Până în secolul al XVII-lea, hreanul intra în categoria buruienilor.

Hreanul este foarte bogat în vitaminele C și B, și minerale precum: fier, potasiu, calciu, magneziu.

 

Beneficiile consumului de hrean:

  1. scade riscul de cancer şi de tumori.
  2. combate artrita.
  3. ajută la buna circulaţie a sângelui în organism.
  4. ajută la vindecarea paradontitei, activează gingiile şi înlătură infecţiile.
  5. combate tusea, infecţiile sinusurilor, astmul şi bronşitele.
  6. ajută la funcţionare normală a ficatului şi a bilei.
  7. ajută organismul să se elibereze de surplusul de mucus.
  8. ajută la pierderea kilogramelor.
  9. înlătura infecţiile urinare şi pietrele de la rinichi.
  10. favorizează eliminarea deşeurilor din corp.
  11. stimulează enzimele ficatului care îndepărtează celulele canceroase.
  12. combate oboseala cronică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *