Iarba-sacră-a-sărbătorilor
foto: ecoplant.weebly.com

Verbina, denumită de catre persani, egipteni si romani şi „iarba sacră”, este una dintre cele mai vechi plante medicinale, datând de mai bine de 5.000 de ani. La noi, planta este cunoscută cu numele de „spornic” sau „veronica”. Verbina poate fi găsită pe tot mapamondul, din Asia până în America.

Plantă foarte apreciată de medici şi de tămăduitorii din vechime, continuă încă să-i uimească pe specialişti pentru puterea ei de vindecare în zeci de boli.
Pentru o eficienţă maxima, verbina se culege numai în nopţile de sărbătoare, de Înălţare sau Ispas, de Sânziene şi de Sfântul Petru şi Pavel. Romanii îşi împodobeau cu ea templele şi o foloseau în ritualurile dragostei. Există tot felul de legende în jurul acestei plante şi anume, că aducea recoltă bogată dacă era cultivată pe câmp, sau, era prieten bun la drum lung dacă era pusă în încălţăminte.

Pentru a fi utilă în tratarea anumitor afecţiuni, verbina trebuie scoasă din pământ numai cu un obiect de argint, în nopţile amintite, şi vegheată până la răsăritul zorilor. O altă legendă spune că, în cazul în care culegi această plantă înainte de asfinţitul soarelui, tot anul care urmează nu mai ai dureri de cap.

Verbena
foto: www.gpnmag.com

Beneficiile consumului de verbină

 1. întăreşte sistemul imunitar, scade febra şi inflamaţia gâtului.
 2. reduce tensiunea psihică.
 3. calmează durerile cauzate de reumatism şi lumbago.
 4. îndepărtează respiraţia urât mirositoare.
 5. ajută în caz de anxietate (stări de teamă fără motiv aparent), atacuri de panică.
 6. indicată pentru tratarea pielii crăpate şi degerate şi a iritaţiilor.
 7. diminuează crampele abdominale.
 8. tratează insomniile, migrenele, hipertensiunea arterială, durerile de stomac, stările de nervozitate, oboseala fizică şi psihică.
 9. regenerează părul.
 10. stimulează producerea în organism a prolactinei, hormon care declanşează şi menţine lactaţia la femeile care alăptează.
 11. tratează depresia şi tulburările depresiv-anxioase.
 12. împiedică degradarea celulelor sistemului nervos odată cu înaintarea în vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *