Iaurtul cu fructe, un aliment foarte periculos pentru copii

foto: today.com

Extrem de populare printre mămici, iaurturile cu fructe nu sunt deloc produse natural. Conform unui studiu recent realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi preluat de adevărul.ro, iaurturile cu fructe conţin între zero şi şase E-uri şi au un aport ridicat de zahăr. Acestea favorizează, în timp, apariţia unor boli precum diabetul şi obezitatea, medicii fiind de părere că iaurturile cu fructe creează dependenţă
Studiul arată că aproape 40% din iaurturile comercializate în România au în compoziţie unul sau două E-uri, în timp ce peste 14% au în compoziţie trei E-uri.
Se pare că există şi produse lipsite de E-uri, susţine Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), însă există şi producători care nu menţionează explicit procentul de fruct conţinut de iaurturi.
„Problema este că aceste iaurturi cu fructe nu sunt exclusiv naturale, aşa cum cred unii părinţi care le dau copiilor aşa ceva. Realitatea este altă. Iaurtul cu fructe conţine conservanţi şi îndulcitori. Cumulul de zaharuri şi de E-uri poate fi o adevărată bombă calorică. Este important să ne uităm pe eticheta şi cel mai bine este să îl pregătim în casă”, a explicat Mierlea, adăugând că 45% din produsele analizate folosesc suc din diferite fructe, concentrat sau nu”. D
Profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, diabetolog şi nutriţionst, este chiat mai vehement împotriva iaurturilor cu fructe este, susţinând că aceste produse sunt cu devărat periculoase pentru sănătate, declarând pentru sursa citată: „Au apărut tot felul de sortimente pe piaţă. Consecinţele sunt numeroase. În primul rând, vorbim de foarte multe calorii. Copiii care primesc aşa ceva de la părinţi în mod regulat ajung să se îngraşe. Ne întrebăm de ce obezitatea şi diabetul sunt în continuă creştere. Orice prelucrare suplimentară a produselor alimentare duce la îngrăşare. Sunt făcute să vândă şi nu au niciun avantaj pentru om, producătorii bagă în ele ce vor şi controale nu prea există. Avantajul e când mănânci fruct sau iaurt natural, nu iaurt cu fructe”.
Totodată, profesorul Maria Puiu, şeful Societăţii Române de Genetică Medicală, declară pentru sursa citată: „Nu cred că poate fi vorba de modificări genetice impresionante. Însă aceste glucide, care sunt într-o cantitate mare în iaurtul cu fructe, creează un dezechilibru alimentar, în special la copii. Duce la surplus de greutate şi chiar la apariţia altor afecţiuni pe termen lung. Nu sunt un fan al acestor produse. Cel mai grav este că părinţii le dau cu indulgenţă copiilor, crezând că sunt mai puţin dăunătoare decât ciocolata, de exemplu”.
Drept urmare Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, doreşte introducerea în şcoli a unei discipline obligatorii de educaţie sanitară, această oră urmând a avea un puternic caracter practic pentru a-i învăţă pe copii cum să mănânce sănătos, dar şi noţiuni de igienă şi de acordare a primului ajutor. „La început vor învaţă despre spălatul pe mâini, pe dinţi, apoi venim cu noţiuni de prim ajutor, de alimentaţie sănătoasă, completăm apoi regulile de igienă, consultul medical, ce înseamnă consultul medical. Cunoaşterea sistemului sanitar, să ştii unde te duci, când te duci, cum te duci, drepturile şi obligaţiile pe care le au că pacient“, a explicat Nicolae Bănicioiu.
Iată şi o listă cu numărul de E-uri conţinute de cele mai importante tipuri de iaurt comercializat pe piaţa românească:
Müller da Bere 0% grăsimi cu căpşuni – 2 E
Müller Sorbetto mandarine – 0 E
Jogobella Fruit island – 2 E
Jogobella Musli – 0 E
Milkana Kids-up – 4 E
Danone Dietetic cu vişine – 0 E
Olympus-iaurt grecesc cu rodie şi zmeură – 0 E
Artesana iaurt natural de vacă şi banane – 0 E
Crema di Yogurt FRAGOLA – Iaurt cu bucăţi de căpşuni (Müller) – 0 E
Müller Mix mure şi zmeură – 4 E
Cremosso Intens – 0 E
Andechester Natur Desert cremos bio cu căpşuni – 1 E
OLY Iaurt bifidus cu fructe de pădure – 1 E
Yoghurt Strawerry Iaurt degresat cu căpşuni – 0 E
Creamy Yoghurt Strawberry Iaurt cremos cu preparat din fructe – 2 E
Strawbeey Yogurt (Lidl) – 1 E
Fruitté – 3 E
Creamy Yogurt cu zmeură – 2 E
BRIT’S Iaurt cu merişoare zmeură şi biscuiţi – 3 E
Bio, Yogurt cu căpşuni – 0 E
Actimel, Iaurt de băut cu căpşuni – 0 E
Milbona, Lidl – 4 E
Iaurt ZUZU cu căpşuni – 3 E
Activia Light cu căpşuni – 2 E
Danone Delicios cu căpşuni – 2 E
Jogobella Light cu căpşuni – 1 E
Poiana florilor, Iaurt cu gust de căpşuni – 2 E
Zuzu max, Cremos cu fructe iaurt cu căpşuni – 3 E
Muller, Cremă Jogurt cu căpşuni piure – 1 E
Danone, Cremosso cu căpşuni – 0 E
Danone, Disney cu căpşuni – 2 E
Joya, Soiagurt cu căpşuni – 1 E
Danone, Casa Bună cu căpşuni – 1 E
Alpro Soia Yofu cireşe – 6 E
K Classic, Iaurt de fructe căpşuni – 0 E
Yogurt drink strawberry, Băutură din iaurt cu fructe – 3 E
Erdbeer Fruchtjogurt, Iaurt bio cu fructe şi zahăr, căpşuni – 2 E
Ehrmann Yoginos, iaurt cu fructe – 4 E
Danonino, Iaurt de băut cu căpşuni – 0 E
Sanlacta, Iaurt cu vişine – 0 E
Activia Cereale integrale cu musli şi căpşuni – 1 E
Drept replică la toate acestea, APRIL, organizaţia care reprezintă punctul de vedere al producătorilor români de lactate, susţine că iaurturile albe, simple, sunt surse naturale pentru nutrienţi importanţi, aceştia regăsindu-se şi în specilaitatile cu fructe.
Iar totodată, în cantitatea de zahăruri ce apare pe eticheta produselor, este inclusă şi lactoza, adică „dulcele” prezent în mod natural în lapte. „În etichetarea nutritională conformă cerinţelor legale, chiar şi iaurturile albe, simple, fără zahăr adăugat au menţionate pe eticheta “zaharuri”, adică lactoza din lapte. Desigur, iaurturile cu fructe au zahăr adăugat (fructele sunt adăugate sub formă de gemuri), şi tocmai de aceea reprezintă o categorie distinctă, de răsfăţ gustativ, mai apropiată de deserturi sau potrivite ca gustări pentru momentele în care avem nevoie de un plus de energie” susţine organizaţia.
Totodată, reprezentanţii asociaţiei, susţin că „iaurturile cu fructe răspund nevoii unei vieţi moderne de a avea disponibile variante gata de consum pentru alimente, sunt atent controlate din perspectiva siguranţei alimentare şi, în plus, corespund noii tendinţe active la nivel de piaţă către alegeri mai sănătoase, având un conţinut caloric şi de zahăruri net mai mic decât alte alimente dulci. Vedem tot mai des consumatori care aleg în timpul săptămânii iaurtul cu fructe că deşert mai uşor şi păstrează pentru weekend variantele de dulciuri mai grele sau mai sofisticate, în căutarea unor soluţii de zi cu zi pentru alimente hrănitoare, a unei alimentaţii echilibrate şi mai bine controlate caloric.”