Idei de activități cu cei mici

0

De foarte multe ori energia celui mic te doboară și oricât ai încerca să găsesti activități pe placul său, nu e suficient. Dar dacă creezi jocuri haioase și în care el este pionul principal, posibil să ai mai mult succes. Copiii vor să simtă că sunt utili, că ei fac totul:)

Cu cât cresc, cu atât sunt mai activi, mai curioși.  Tot ce trebuie să faci tu ca părinte, e să-l ții cât mai mult ocupat, cu activități constructive, educative. Mai jos câteva idei pe care noi le-am pus în practică și care l-au distrat pe cel mic. Am observat că după o asemenea activitate, îndemânarea si gradul de socializare erau mult crescute.

joc-cu-mingea

  1. Apa. Carui copil nu ii place sa se balaceasca un pic cu apa. Il va tine ocupat si il va distra copios. Da-i un lighean de plastic sau cadita sa de baie, un biberon plin cu apa, doi bureti curati si colorati, doua canute de plastic sau alte recipiente usoare si colorate si distractia poate incepe. Lasa-l pe el sa-si puna imaginatia la bataie 🙂
  2. Jocurile cu mingea. La aceasta categorie intra mingi de culori, marimi si materiale variate. Aceste jocuri ii stimuleaza gandirea, indemanarea si interactiunea cu ceilalti.
  3. Plastilina. Pe piata se gasesc numeroase tipuri de plastilina non-toxica. Lasa-l sa modeleze ce ii face placere sau poti sa vii cu o tema prestabilita – eventual, sa-i si arati cum se face 🙂 Jocul cu plastilina sporeste considerabil creativitatea si calitatile psiho-motorii.plastilina
  4. Pictura. Si la aceasta categorie puteti gasi diverse acuarele non-toxice. Il vor starni pe cel mic sa isi exprime talentul si sa isi exerseze imaginatia.
  5. Orez! Este ideea perfecta. Cel mic nu pateste nimic daca inghite putin orez si il va tine ocupat si multumit mult timp. Pune o musama pe podea, da-i recipiente de plastic, lingurite, boluri, farfurioare, cat mai variate si mai colorate si lasa-l pe cel mic sa manevreze orezul. Ii va aminti de joaca de la nisip si il va ajuta sa isi perfectioneze indemanarea. Nu incerca acest lucru si cu alte alimente care sunt riscante (ex. fasole). Si nu uita ca daca cel mic este ocupat nu inseamna ca nu trebuie sa il supraveghezi. Da un ochi de control fara sa stie ca il supraveghezi atent.
  6. O alta idee este sa il indemni pe puiul tau sa te ajute cu sortatul de haine. Da-i acces la sertarul cu sosete si roaga-l sa te ajute la sortat, pe culori, pe marimi samd.
  7. Iaurt cu stafide! Da-i celui mic un pahar de plastic cu iaurt si lasa-l pe el sa puna cateva stafide, da-i o lingurita de plastic si lasa-l sa isi faca de cap. Vei observa ca va incepe sa manance iaurtul, fiind fascinat de stafide 🙂 Cel mic va deprinde mai repede decat te astepti indemanarea de a manca singur.  Abilitatile motorii vor inregistra progrese iar cel mic va invata ca ai incredere in el.
  8. Recipiente de plastic sau carton. Ai nevoie de casolete care se inchid si se deschid usor, sticle cu gura larga (deci cu dop mare care nu poate fi inghitit), pahare de iaurt cu capac samd. Indeamna-l pe cel mic sa le deschida, sa puna cuburi de plastic sau de lemn inauntru, mingiute sau ghemotoace de hartie. Ii va lua ceva timp si daca de la inceput inauntrul recipientelor pui cateva jucarii, activitatea va deveni si mai interesanta.
  9. Stafide, caise, prune samd. Taie fructele in bucati marunte si pune-le in recipiente de plastic. Acest joc se joaca doar cu lingura de lemn sau cea de plastic, tu impui regulile. Da-i celui mic ocazia sa le manance singur. Faptul ca impui reguli va face jocul mai interesant si ai ocazia sa strecori si alimente pe care nu le indrageste asa mult. De dragul jocului si absorbit de dificultatea de a se hrani singur il va face sa nu le mai ocoleasca.
  10. Una pentru tine, una pentru mine – Poti folosi orice iti place pentru acest joc, nasturi, creioane, stafide. Da-i copilului tau o gramada mica si pune-l sa le imparta, „una pentru tine, una pentru mine”, in mici recipiente sau farfurii. Invita-l pe partenerul tau, un mic prieten sau ursuletul preferat sa vi se alature, sa invete sa imparta lucruri la trei persoane. Copilului au ii va placea sa detina controlul si acest joc il va familiariza, de asemenea, cu numerele.

Ce spuneti? Cate din cele de mai sus le-ati testat si cate au dat roade?

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *