Îmi trosnește maxilarul când mănânc. E grav?

Îmi trosnește maxilarul când mănânc. E grav

Uneori, când mănânci se întâmplă să îți trosnească maxilarul. E amuzant la început. Apoi devine enervant și vrei să știi dacă e grav sau nu. Uneori poate fi și dureros, alteori te împiedică să mănânci. Care e cauza?

Când mestecăm, zeci de elemente sunt în joc, pentru a putea înghiți mâncarea. Articulația maxilarului ne permite, nu numai să deschidem gura și să o închidem, uneori cu o forță considerabilă pentru a mesteca alimentele; ea se poate mișca în toate direcțiile, se poate deforma dacă ne strâmbăm și e activă chiar și când dormim. Elementele care permit toate aceste mișcări formează un ansamblu alcătuit dintr-un os, ligamente și mușchi, numit mecanismul masticației.

De ce trosnește, uneori?

Renumitul trosnet al maxilarului se declanșază când diferite elemente ale articulației nu sunt în armonie. Deodată mandibula trebuie să se deplaseze brutal înainte de sfârșitul unei mișcări și… atunci se aude acel trosnet tipic. De ce se dereglează mecanismul? Cauzele care antrenează tulburări ale masticației pot fi numeroase. Un accident sau o trecere pe la dentist pot produce tulburări ligamentelor madibulei și astfel mecansimul e dat peste cap. Apare adesea ca urmare a extracției unei măsele de minte: dentisul are nevoie să ajungă la măselele din fundul gurii, pacientul este sub anestezie, așa încât el poate forța maxilarul fără a ști când a depășit limita. Dar pot fi cauzate și de mici traumatisme zilnice: un dezechilibru în masticație din cauza dinților lipsă sau un exces de tensiune datorată stresului pot fi suficiente pentru a antrena tulburări.

Care sunt consecințele

Trosnetul mandibulei nu este ceva periculos și rareori e dureros. Adesea este însoțit de zgomote particulare, cum ar fi scrâșnete care sunt percepute doar de către persoana în cauză. Aceste zgomote sunt jenante prin ele însele, dar tulburările aparatului masticator pot avea consecințe mai serioase.

Durerile musculare sau articulare pot fi resimțite direct în maxilar sau proiectate (atunci te doare capul, de dor dinții, în spatele ochilor, în sinusuri). O problemă de mandibulă poate antrena și dureri în ceafă sau de spate.

Tulburările mecanice merg mai departe decât trosnetul. Anumite persoane au probleme în a deschide gura prea mult, altele simt că maxilarul deviază spre dreapta sau spre stânga când închid gura, înainte de a-și relua locul firesc. Sunt situații când maxilarul chiar se blochează în poziție deschisă.

Cum poți reacționa

Poți trăi multă vreme cu un maxialar care trosnește, fără consecințe aparente/ Dar, în realitate, cu cât lăsăm mecansimul să funcționeze prost, cu atât durerile se vor instala și articulația se va uza. Din fericire există mereu soluții: medicamentele (cum ar fi botox), care destind musculatura, tratamentul unui kinetoterapeut specializat, corecția problemelor dentare care pot echilibra maxilarul. În unele situații se poate apela și la chirurgie, dar acest lucru e din ce în ce mai rar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *