Importanţa bunelor maniere

A spune mersi, bună ziua, te rog face parte din primele noţiuni pe care trebuie să le înveţe copilul tău. Dacă unora li se pare că bunele maniere nu mai sunt la modă, se înşală. Oriunde în societate eşti catalogat după felul în care interacţionezi cu cei din jur, respectând regulile bunei-cuviinţe.

Politeţea şi bunele maniere fac parte din regulile unei societăţi civilizate. Ele joacă un rol important în educarea copilului. Sunt ca un cod de conduită auto necesar când înveţi să conduci.

 

Bunele maniere mai sunt actuale?

Într-o societate în care lipsa educaţiei devine din ce în ce mai acută, bunele maniere sunt cu atât mai necesare, chiar indispensabile. Cine îşi mai pune telefonul mobil pe „silence” în metrou sau tren? Unii nu îl închid nici măcar în biserică! Cine mai cedează locul unei femei gravide sau unei persoane mai în vârstă în tramvai, autobuz sau metrou? Din ce în ce mai puţini oameni şi, de obicei, nu cei mai tineri. Câţi oameni îşi pun guma de mestecat în ambalaj şi o aruncă la gunoi? Ca să nu mai vorbim de câţi aruncă mucurile de ţigarete la gunoi? Fiecare dintre noi poate remarca că lumea nu a evoluat în privinţa manierelor, dimpotrivă! Iată de ce, mai mult ca oricând este nevoie să ne învăţăm copiii de mici să fie manieraţi.

Convieţuriea împreună are nevoie de legi, de reglementări şi reguli pentru a funcţiona. Fără un cod nu există societate, iar oamenii nu pot trăi împreună fără a respecta legile.

 

Portretul copiilor bine-crescuţi

Un copil bine-crescut este un copil care cunoaşte regulile de politeţe şi ştie să le utilizeze când trebuie. Evident, el nu seamănă cu cel de pe vremea bunicilor lui. Azi educaţia se bazează mai mult pe noţiunie de fericire şi dezvoltare, decât pe cele de autoritate absolută şi impunere. Un copil bine-crescut al zilelor noastre este pregătit să trăiască în societate cu încredere şi stimă de sine.

 

De ce e bine să-i învăţăm bunele maniere

Bunele maniere sunt importante pentru a trăi împreună. Înseamnă să acorzi importanţă altora şi să primeşti atenţie la rândul tău. Învăţându-i pe cei mici regulile de bună purtare, le oferi, de fapt, chei pentru a se dezvolta senin şi încrezători în sine. Astfel vor învăţa să-şi găsească locul lor şi să interacţioneze mai uşor cu ceilalţi. Reuşita în cadrul unui grup este şi un atu pentru reuşita socială.

 

Copiii nepoliticoşi sunt mai puţin apreciaţi?

Un copil care nu a integrat regulile de politeţe riscă să avanseze în viaţă cu o zestre proastă. El nu va înţelege limbajul celorlalţi şi riscă să nu îl înţeleagă nici în viitor. Poate doar dacă îi oferi tu cheia. Niciodată nu e prea târziu să o faci. Evident, cu cât bunele maniere sunt învăţate mai repede, cu atât sunt mai uşor de însuşit.

 

Cum procedezi

Repetă cu răbdare. Poate fi obositor şi plicitisitor, dar nu mai aşa poţi reuşi. Cu cât începi mai devreme, cu atât va fi mai uşor. Cei mici au o perioadă când sunt avizi de cunoaştere şi absorb orice informaţie ca un burete. E important ca ambii părinţi să se afle pe aceeaşi lungime de undă.

Atenţie la excese! Nu îl învăţa pe cel mic să exagereze şi să fie foare rigid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *