Importanţa consumului de fructe pentru organism

De o perioadă bună de timp s-a constatat faptul că oamenii consumă din ce în ce mai puţine fructe, fie din cauza situaţiei financiare precare, fie pe fondul aşa zisei revoluţii a alimentelor fast food. Din nefericire, ştim că orice revoluţie îşi poate avea morţii ei, oamenii care, în definitiv, şi-au dat viaţa pentru a ne demonstra nouă, tuturor, că viaţă este cea mai importantă şi, totodată, de a ne arată un nou mod sănătos de a trăi. Chiar dacă nu putem vorbi de morţi, putem, cu siguranţă, face referire la acele persoane care şi-au pus serios viaţa în pericol din cauza obiceiurilor alimentare proaste. Cu alte cuvinte, alimentaţia noastră trebuie să aibă discernământ, să fie raţională şi cu un anume scop, nicidecum cu scopul de a ne pune viaţa în pericol. Nu există persoană care să-şi dorească să trăiască cu privaţiuni sau să fie bolnavă. Pe de altă parte, indiferent de situaţia noastră financiară, consumul de fructe trebuie să fie prezent, conform specialiştilor, cel puţin de trei ori pe săptămâna, mai ales în sezonul lor, deşi, în ultimii ani, fructele pot fi cumpărate în orice perioada a anului. Desigur, aici intervine şi felul fructelor pe care le preferăm. Însă, să luăm un exemplu concret: putem cumpăra, de pildă, mere în orice perioadă a anului, la fel şi portocale. E drept că acestea din urmă au un gust şi o compoziţie diferită de la un sezon la altul, mai ales dacă firma care le comercializează este una cu o reputaţie îndoielnică. Surprinzător sau nu, oamenii sunt ceea ce mănâncă, iar, în condiţiile în care consumăm fructe proaspete, vom fi asemenea.

Ideal ar fi să consumăm astfel de alimente zilnic, indiferent ce fel de fruct, cum se spune, fruct proaspăt să fie. Ba chiar este dovedit că fructele ne conferă o altfel de energie, una mai prielnică gândirii, dar şi activităţilor fizice care implică un efort prelungit. Trebuie să spunem că ar fi indicat să renunţăm la fructele frumos ambalate, cine ştie din ce ţară provin şi când au fost culese, şi să cumpărăm fructe din ţară noastră. Pe lângă faptul că încurajăm producţia românească de fructe şi, implicit, economia ţării noastre, avem şi certitudinea că sunt proaspete şi fără să aibă în compoziţia lor substanţe nocive pentru sănătatea noastră. Ba chiar cele mai sănătoase fructe, care ne pot conferi aportul de vitamine de care avem nevoie în fiecare zi, sunt, fără nicio îndoială, acelea culese direct din grădinile ţăranilor români. Pe lângă faptul că aceştia din urmă nu apelează la metodele moderne atât de nocive de a diminua numărul dăunătorilor, sunt şi sinceri şi nu ne mint cu privire la provenienţa fructelor. De pildă, în cele mai mari pieţe din România, există numeroşi aşa zişi producători, care ne spun că fructele comercializate de ei au fost, de fapt, cultivate pe teritoriul ţării noastre, în cele mai bune condiţii cu putinţă. Nimic adevărat, fiind destul de clar că ne mint. Ba chiar, ei le vând cu preţ ce, chipurile, sugerează afirmaţiile lor. Tocmai de aceea, fructele cumpărate direct din grădina sau livada ţăranilor sunt mai sănătoase. Bineînţeles că mulţi dintre noi nu au timp de astfel de preocupări, însă, măcar de 2-3 ori pe an, ar trebui să ne gândim serios la această problema. Pe de altă parte, putem cumpăra şi de la mari producători de fructe care au dovedit, de-a lungul timpului, că nu vând alimente sub o eticheta mincinoasă.

În sfârşit, consumul de fructe ajută la îmbunătăţirea stării generale de sănătate, previne anumite afecţiuni şi, chiar, le poate trata pe cele care, din nefericire, s-au instalat deja în organismul nostru. Pentru tratarea bolilor renale, amintim beneficiile mari pe care le poate avea consumul de pepene în combaterea acestor afecţiuni. Plus, în zilele caniculare, nimic nu este mai bun decât o hidratare adecvată, să nu mai spunem că este şi foarte gustos. De fapt, toate fructele sunt gustoase şi sănătoase deopotrivă, aici, desigur, referindu-ne la persoanele care nu au afecţiuni şi care, din start, se opresc să consume anumite fructe. Afinele, merele sau coacăzele conţin Vitamina C, iar dacă avem nevoie de vitamina E, şi cu siguranţă avem, putem mânca nuci, iarăşi, foarte gustoase şi sănătoase. Se mai spune, spre exemplu, că atunci când mâncăm o căpşună din propria grădină, câştigăm un minut de viaţă.

În orice caz, nu trebuie să consumăm în mod abuziv fructe. Alimentele sănătoase trebuie consumate atât cât simţim nevoia, respectiv atât cât să ne potolim pofta. În acelaşi timp, fructele nu trebuie prăjite, fierte, ori condimentate. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să le spălăm şi-apoi să le consumăm. Nimic mai mult. Fructele au propriile arome, vitamine şi nu este indicat să ne privăm de ele, doar din dorinţa de a complica puţin lucrurile. De asemenea, consumul de fructe ne poate ajuta să slăbim, iar, totodată, ne poate determina să ne schimbăm modul de viaţă, să ne îndreptăm spre un altul mult mai sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *