Laptele matern e cea mai bună hrană pentru nou născuţi. Hrăniţi astfel, ei au şanse mai mari de supravieţuire şi de dezvoltare, în special în cazul în care suferă de afecţiuni grave.

Se pare că de anul acesta, la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucureşti va funcţiona prima bancă de lapte matern din România, anunţă ştirileprotv. ro

În curând vom avea prima bancă de lapte matern din ţară
foto: stiridemontreal.com

 

E nevoie de o bancă de lapte pentru a colecta, verifica, steriliza şi păstra în siguranţă laptele matern pentru nou născuţi, dar mai ales va fi vitală pentru bebeluşii prematuri sau cei care se vin pe lume cu anumite malformaţii. Donarea s-ar putea face însă doar în anumite condiţii, fiind acceptate la donare doar mamele care au copii mai mici de 6 luni, fără boli grave sau care se află sub tratament medicamentos. Sunt excluse cele care fumează sau beau alcool.

Medici doresc că bebeluşii născuţi prematur să beneficieze de toate calităţile laptelui matern, în acest moment copiii internaţi aici fiind hrăniţi cu seringa, exclusiv cu lapte praf.

Tocmai de aceea, în secţia de neonatologie de la Spitalul Marie Curie se va înfiinţa prima banca de lapte matern din ţară, unde ar urmă să fie colectat lapte de la mame care vor şi pot să doneze, ne mai informează sursa citată.

„E alimentaţia optimă, ideală pentru copil. Nu doar din punct de vedere nutritional, dar sunt celule vii, anticorpi. În România, rata de alăptare este de 12,6%, cea mai mică din Europa”, a spus medicul pediatru Mihaela Niţă.

Asta în timp ce media mondială e de 38%, iar în următorii ani ar trebui să ajungă la 50%.

„Se foloseşte pentru bebeluşii care s-au născut cu malformaţii cardio, tulburări digestive..”, a spus Cătălin Carstoveanu, şeful secţiei ATI Neonatologie.

„Laptele este extras în secţia de terapie nou născuţi, e testat microbiologic, analizat, congelat până când este oferit pe baza unei reţete beneficiarului, la indicaţie medicală”, a spus Eugenia Dobrescu, Asociaţia Inima Copiilor.

Laptele matern poate fi administrat imediat după donare. Acesta trece printr-o serie de testări şi poate fi congelat şi 6 luni.

În curând vom avea prima bancă de lapte matern din ţară
foto: televiziunea-medicala.ro

De la blastingnews.com aflăm că proiectul îndrăzneţ se bucură de susţinerea Ministrului Sănătăţii şi prevede un cost de început de 75.000 de euro.

Însă asociaţiile umanitare care susţin Spitalul Marie Curie, vor începe cel mai probabil o campanie de adunare de fonduri pentru înfiinţarea primei bănci de lapte matern din România. Aceste asociaţii au ajutat în ultimi ani la modernizarea, renovarea şi dotarea spitalului care a salvat vieţile a sute de copii.

Dacă ne uităm în UE, România este singură ţară din UE care nu dispune de o astfel de banca vitală pentru bebeluşi, în alte ţări fiind înfiinţate şi câte 200 de astfel de banci de lapte matern.

Puteţi ajuta la înfiinţarea băncii cu donaţii pe bancadelapte.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *