În vacanţă fără copii

0

În vacanţă fără copii

Să pleci în vacanţă fără copii poate părea ciudat, dar mulţi părinţi recurg la această variantă pentru a se odihi şi a-şi încărca bateriile şi, de ce nu, a-şi revigora relaţia. Ca să staţi liniştiţi trebuie să vă organizaţi înainte.

Multe mame uită că înainte de a avea copii erau jumătatea unui cuplu şi că orice ar fi au fost, sunt şi vor fi înainte de toate femei. Deşi copiii ne cam epuizează, nu trebuie să renunţăm la odihnă şi un timp special pentru noi şi pentru nevoile de bază, momente care ne vor ajuta să fim mai eficiente.

O săptămână fără cel mic poate părea angoasantă, dar avantajele sunt mari: te vei odihni, deci vei relaxată şi fericită. Vei avea mai mult timp de vorbit cu bărbatul tău, deci vă veţi apropia mai mult. Ceea ce nu poate fi decât benefic pentru cuplu şi pentru toată familia.

Dacă alăptezi, dar simţi, totuşi, că ai nevoie de puţin timp pentru tine, poţi folosi o pompiţă pentru sâni şi să depozitezi laptele pentru a-l congela în perioada cât lipseşti. Este şi o ocazie de a-l iniţia pe bebe în “tainele” biberonului, dacă nu a-i făcut-o deja.

Alege persoane de încredere

Cât timp lipseşti lasă copilul pe mâni sigure. Dacă nu găseşti o persoană de mare încredre, mai bine renunţi la plecare. Cele mai de încredere persoane sunt bunicii, cineva apropiat din familie, sau prieteni foarte buni care respectă valorile şi obiceiurile familiei tale.

Şi pentru copiii tăi va fi o vacanţă, fiindcă vor profita de noile interacţionări care le vor oferi ocazia de a crea legături cu alte persoane adulte, de a trăi noi experienţe, iar pentru cei mai măricei de a-ţi povesti noi întâmplări.

Cum te pregăteşti bine

Cel mai important lucru este să depăşeşti îngrijorarea şi insecuritatea care te cuprind la ideea de a fi pentru o perioadă lungă departe de cel mic. În cazul în care cel mic e la vârsta la care poate înţelege, e preferabil să îi vorbeşti despre plecare, ca să aibă timp să se familiarizeze cu ideea separării şi cu faptul că va fi lăsat în grija altcuiva, sau poate chiar în altă casă, mai puţin familiară. Nu uita să laşi scrise detalii despre obiceiurile celui mic, preferinţele sale, starea de sănătate, alimentaţie etc. Vorba aceea : “Mai bine să previi decât să vindeci”.

Sfaturi utile

  • fă un plan cu orele lui de somn, de masă. Alătură coordonatele lui şi documentele necesare în caz de urgenţă;
  • e preferabil ca cel mic să stea în casa lui. Astfel se va acomoda mai uşor cu alte persoane;
  • dacă e mai măricel, lasă-i un calendar cu data plecării şi cea a revenirii. Pune-l să taie fiecare zi, după ce a trecut. Astfel va vizualiza mai bine întoarcerea ta şi se va simţi mai în siguranţă.
  • pregăteşte-i cărţi, filme, jocuri, jucăriile preferate. Spune-i bunicii să îi gătească felurile de mâncare preferate.

 

Dacă îţi este foarte dor de el

E normal să îţi fie dor de el şi să te gândeşti zilnic ce face. De aceea, e bine să ţii cont de câteva sugestii:

– dacă bebe e foarte mic, începe cu plecări graduale. Mai întâi o noapte, apoi creşti treptat numărul de zile în care stai departe de el. Te ajută şi pe tine şi pe bebe, care vede că după o absenţă te întorci la el.

– ia cu tine poze cu cel mic. Când îţi este dor de el, le priveşti. În telefon poţi stoca multe poze.

– puteţi vorbi pe Skype, de câteva ori pe spătămână. Chiar dacă bebe e mic şi nu va înţelege prea multe, pentru tine va fi o întântare să-l vezi şi să-i auzi gânguritul.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *