În vizită la salina Ocnele Mari
foto: valceaturistica.ro

Îmi place ţara noastră, o consider o ţară frumoasă şi „ofertantă”. Prefer însă că vacanţele să mi le fac în afar ţării…să cunosc culturi noi, să văd locuri noi, să descopăr civilizaţii diferite, să descopăr mereu altceva.

Weekendurile însă sunt dedicate călătoriilor prin ţară, şi recunosc că de fiecare dată reuşeşte să mă surprindă această ţară…sărăcăcioasă cum o văd şi o numesc mulţi.

Există foarte multe locuri frumoase în România, care în mod cert merită văzute. Iar dacă drumurile ne-ar ajuta, ar fi mult mai uşor pentru noi să le descoperim şi să le preţuim cum trebuie. Şi atunci poate şi vacanţele am prefera să ni le facem pe aici şi să nu mai alergăm mii de kilometric numai ca să scăpăm de aceste drumuri infernale.

Un astfel de loc care m-a surprins foarte tare este Salina de la Ocnele Mari.

Demult tot plănuiam să merg cu cel mic la salină, pentru că aşa cum se întâmplă în cazul oricărui copil aflat în primii ani de colectivitate, şi al meu a traversat nenumărate episoade cu probleme respiratorii. Acesta fiind practic şi motivul pentru care ne-am îndepărtat tot mai mult de ţara noastră şi am căutat vacanţele la mare…în orice anotimp.

Dar uite că de multe ori îţi propui ceva şi nu iese, iar când nu îţi propui atunci se întâmplă. Aşa a fost şi pentru noi…Am plecat pentru un weekend la Voineasa şi ne-am ales ca bonus şi cu o vizită la salină.

Sincer, niciodată nu am dus la bun sfârşit planul de ajunge aici, mereu găsind varii motive să nu o fac, şi pentru că nu mă atrăgea deloc. Mă gândeam că e o peştera în care intri şi ca în orice peşteră, te uiţi la pereţi…şi cât să rezişti, mai ales cu un copil mic? Ieşi după 30 de minute, că se plictiseşte.

Pot spune însă că surpriza mi-a fost maximă din momentul în care ne-am urcat în autobuzul destinat transportului vizitatorilor. Am pornit într-o aventură prin tunelul de sare, care a fost un deliciu mai ales pentru cel mic care adoră tunelurile…Iar acest tunel nu se mai termina, în plus avea nişte curbe foarte strânse pe care şoferul acelui uriaş autobuz, le lua cu cu o măiestrie incredibilă 🙂

Ce să mai…un deliciu pentru pitici!

Când am ajuns acolo…nu era deloc ce îmi imaginasem eu. Era un spaţiu de distracţie şi relaxare pentru toate lumea…şi foarte mare. Cu locuri de joacă amenajate in sare, pentru copiii mai mari sau mai mici, cu trambuline, mese de air hockey, mese de ping-pong, terenuri de tenis, carting pentru adulţi, dar şi pentru copii…Ce să mai tot ce ai nevoie să petreci câteva ore bune acolo.

În vizită la salina Ocnele Mari

Bineînţeles că nu putea lipsi restaurantul din toată distracţia asta… Mâncare bună, caldă, ieftină.

Într-un cuvând un loc unde să mergi să te simţi bine, dar şi să te “tratezi”.

După ce vara aceasta am avut caniculă atât de mult timp, iar dintr-o dată am trecut la temperaturi de sub 15 grade Celsius, ne-a afectat pe toţi. Prin urmare cu toţii ne ”trăgeam” de nas şi eram înfundaţi.

Cum am intrat acolo, am simţit imediat cum începem să respirăm mult mai bine, iar aerul acela rece-sărat îl simţeam până în plămâni.

După 2.5-3 ore petrecute în salină, uimitor deja ne simţeam mai bine. Iar de a doua zi, chiar am respirat bine.

salina-ocnele-mari-valcea-031

Este o experienţă pe care clar vreau să o repetăm, este şi distractivă pentru toată familia şi benefică. În plus…chiar este la îndemână. Iar pentru cei ce au probleme mai serioase, cred că este foarte bine să îşi ia o săptămâna să se cazeze în zonă (am văzut multe vile în jur) şi să stea înăuntru câteva ore pe zi.

Efectele sunt miraculoase şi îi poate scapă de multe medicamente. Din câte am aflat sunt persoane care se tratează de astm bronşic, bronşite cronice, sinuzite. De asemenea, salinele pot fi de ajutor şi în curele de mineralizare a organismului, cure de prevenire de boli şi tratare de răceli uşoare.

Se pare că în România există saline chiar mai frumoase decât aceasta, pe care abia aştept să le vizitez.

Iar când o voi face, vă voi împărtăşi şi vouă experienţa mea 😉

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *