Stevia (Stevia Rebaudiana) este o variantă de îndulcitor ce o găsim pe piaţă ca alternativă sănătoasă a aspartamului. Iată ce conţine această plantă, care sunt avantajele şi inconvenientele ei.

stevia

Stevia face parte din familia cicorii, a anghinarei şi a salatei. Este cunoscută din vechime şi folosită de indieni pentru îndulcirea hranei.

Care sunt binefacerile ei? Substanţele pe care le conţine au o putere de cel puţin 300 de ori mai mare decât a zahărului, fără a aduce nici o calorie. O găsim sub formă de tablete, pudră sau lichid, putând fi folosită şi la preparate culinare, de obicei în magazinele naturiste sau pe internet. Puritatea sub care trebuie să se găsească este de 95%, aprobată de comisia Uniunii Europene din 2011. Produsele de pe piaţă au o puritate de 97%.

Te ajută să reduci consumul de zahăr. Stevia are aceleaşi avantaje ca şi alţi edulcoranţi de sinteză, printre care o reducere a aportului caloric şi o diminuare a cantităţii de zahăr consumat. Poate fi utilă pentru persoanele care ţin dietă sau cele care consumă mult zahăr, pentru a reduce cantitatea de glucide. Spre deosebire de alţi îndulcitori, cum ar fi aspartamul, stevia poate fi folosită şi în preparate culinare care necesită coacere sau fierbere. Cu timpul te scapă şi de dependenţa de dulce.

StevieIndulcitor

Inconveniente: gustul şi aditivii. Gustul ei uşor amărui aminteşte de lemnul dulce şi nu este apreciat de toată lumea. Din această pricină anumite firme adaugă zahăr în produsele care conţin stevie pentru a diminua gustul specific. Astfel produsul care e îndulcit cu stevie nu e sută la sută natural dacă are şi zahăr rafinat. Procedeul de extracţie a plantei poate fi chimic. Pot fi adăugaţi agenţi de mărire a volumului produsului final sau aditivi alimentari (chimici şi naturali). Este greu pentru consumatori să ştie precis procentul real de stevia dintr-un produs, fiindcă acesta poate varia de la o marcă la alta.

Zone de umbră şi argumente de marketing. Cu stevia se petrece acelaşi lucru ca şi cu aspartamul. Efectul edulcoranţilor asupra sănătăţii nu a fost încă dovedit. Prudenţa este deci miza principală. Stevia este şi ea un edulcorant, chiar dacă se consideră că are anumite virtuţi pentru sănătate: are proprietăţi hipoglicemiante şi diminuează tensiunea arterială. Cu toate acestea, efectele respective nu au fost chiar dovedite ştiinţific. Unii specialişti consideră că edulcorantele chiar dacă sunt utile în caz de obezitate, nu este suficientă doar utlizarea lor. Trebuie asociate cu reducerea caloriilor şi lupta împotriva sedentarismului. Rămâne la alegerea ta dacă vrei sau nu să o foloseşti! E bine să ai şi acordul unui medic înainte de a te decide să o utilizezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *