Infecțiile urinare ale copiilor

Infecțiile urinare ale copiilor

Lipsite de igienă, de accesibilitate sau de intimitate, toaletele școlare sunt acuzate că favorizează infecțiile și scurgerile urinare. Iată care sunt cauzele și ce e de făcut pentru a le evita.

Problema nu e nouă. Se știe că toaletele din școli sau grădinițe nu respectă normele de igienă. În urma acestor deficiențe mulți copii suferă de infecții urinare sau intestinale după ce au folosit grupurile sanitare de la școală. Aceste probleme pot duce mai târziu chiar la incontinență urinară. Mulți copii se abțin toată ziua să utilizeze grupurile sanitare de la școală. Cu timpul acest comportament favorizează scurgerile și infecțiile urinare, mai ales la fete.

Folosirea toaletei de 5-6 ori pe zi

Toalete murdare, lipsa hârtiei igienice, a intimități, lipsa timpului sau interdicția de a părăsi clasa în timpul orelor de curs, face ca mulți copii să aleagă calea reținerii. Acest comportament crește riscul pierderilor de urină, mai ales la fete. Acestea, având un canal urinar mai scurt decât băieții, sunt expuse mai mult. În plus, starea wc-ului îi dezavantajează mai puțin pe băieți care pot face pipi din picioare. Ținându-se mult timp copilul riscă, de asemnea, să nu-și mai relaxeze sfincterul când vrea, ceea ce antrenează o proastă evacuare a urinei. Or, golirea completă a vezicii limitează riscurile infecțiilor și ale constipației asociate.

Pentru a-și goli complet vezica o fetiță trebuie să fie destinsă, să-și relaxeze perineul, să nu se forțeze. Pentru asta ar trebui să urineze în poziție așezată, cu genunchii depărtați, nu strâmtorată de veșminte. În acest caz are nevoie de toalete curate, de un loc intim și de timp personal. Or, la școală nu prea găsești aceste condiții.

infectie urinara

Sfaturi utile

Învață-ți copilul să urineze corect:

  • Micțiunile trebuie să fie regulate și complete: nu trebie să treacă dimineața sau după-amiaza fără să meargă la wc să facă pipi, până la ultima picătură.
  • Fetele trebuie să se șteargă corect: din față către spate și nu invers.
  • Verifică ca la grădiniță sau școală să aibă toalete accesibile, care respectă intimitatea și separă băieții de fete.
  • Fă-i pe educatori să înțeleagă necesitatea copiilor de a-și goli în mod regulat și complet vezica, evitând astfel riscul de a se îmbolnăvi și de a absenta de a școală, în cele din urmă.
  • Explică-i copilului importanța de a merge la toaletă când este la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *