Înghițirea unui corp străin este un incident destul de banal la copii mici. Nu e cazul să intri în panică fiindcă rar apar consecințe. Orice ar fi este recomandabil să consulți un medic în această situație. A înghițit un obiect. Ce faci?

A-înghițit-un-obiect

–         Nu te panica! Dacă cel mic a înghițit un corp străin și nu are simptome, nu e o urgență decât dacă obiectul respectiv este toxic, cum ar fi o baterie mică cu litiu sau un medicament.

–         Verifică cu atenție. Bilele, perlele, monedele sunt obiecte care se înghit cel mai repede. Înainte de a-ți face griji, verifică dacă cel mic chiar a înghițit obiectul respectiv sau doar a căzut pe undeva. Astfel eviți un drum inutil la doctor.

–         Ingestia poate fi asimptomatică. Indiferent de dimensiunea obiectului înghițit este posibil să nu apară simptome. Uneori se pot manifesta printr-o oprire scurtă a respirației și prin greutate în înghițire, lăsând impresia că obstacolul este încă prezent.

–         Păstrează-ți calmul. Nu te agita și nu încerca cu orice preț să extragi obiectul înghițit fiindcă acțiunile tale pot fi periculoase și inutile. Nu-l bate pe copil pe spate și nici nu-l obliga să vomite fiindcă poate inhala conținutul gastric. De obicei, corpul străin se elimină pe căi naturale între 24 și 48 de ore, sau maximum 5 zile. Dacă ajungi, totuși, cu cel mic la spital, fii calmă în timpul radiografiei în urmă căreia se va localiza obiectul ingerat și se va verifica dacă este pe calea cea bună către tranzit. Doar obiectele străine care au o poziție esofagiană sau au un volum incompatibil cu tranzitul digestiv vor fi extrase pe cale endoscopică.

–         În caz de ingestie a obiectelor toxice. Cum ar fi bateriile de ceas care se pot afla și la alte aparate, jocuri electronice etc. Acestea sunt toxice, iar compușii lor pot provoca arsuri electrice sau chimice. Dacă nu depășesc orificiul piloric tip de 24 de ore, vor trebui extrase prin diverse metode la spital.

–         Ingestia de obiecte ascuțite și tăioase. Obiectele metalice care înțeapă sau sunt tăioase devin inofensive în contact cu sucurile gastrice care le erodează. De altfel secrețiile digestive învăluie eficient aceste obiecte, facilitând trecerea lor și protejând căile tubului digestive. Dacă cel mic a înghițit un obiect tăios, nu-i da miez de pâine. Această metodă funcționează numai în cazul în care a înghițit un ac sau un os de pește care s-a înfipt în gât.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *