Insomnia de sarcină

Insomnia de sarcină

Te simţi obosită fiindcă nu ai dormit o noapte completă? Te doare spatele, iar bebe te trezeşte cu lovituri de picioare? Bine ai venit în clubul insomniacilor de sarcină!

Te culci seara, obosită, având un singur gând: să adormi cât mai repede posibil. Dar te dor şalele şi te muţi de pe o parte pe alta. Nu poţi respira pe spate şi îţi tot aranjezi perna sperând că vei găsi poziţia ideală care te va ajuta să adormi. Eşti pe punctul de a adormi, dar nu poţi.

 

Când somnul nu vine

Nimic nu este mai frustrant decât să te simţi obosită şi totuşi incapabilă să te odihneşti cum trebuie. Cu cât avansează sarcina, cu atât hormonii sunt mai bulversaţi şi ne dau dureri care ne împiedică să găsim o poziţie confortabilă. Dacă la toate astea se adaugă neliniştile şi angoasele viitoarei mame care se amplifică când nu poţi dormi, avem toate ingredientele ca să nu ne odihnim cât trebuie.

 

Încearcă să limitezi cauzele

Evident, există factori pe care nu-i putem schimba şi pe care trebuie să-i gestionezi. La fel cum există anumite obiceiuri pe care le poţi schimba pentru a dormi mai bine.

  • culcă-te doar dacă îţi este somn;
  • când te apropii de ora de culcare, încearcă să te destinzi, să faci o baie relaxantă sau să îţi pui bărbatul să îţi facă un masaj;
  • limitează tv-ul, lumina şi zgomotele ambiante;
  • evită să mănânci înainte de a te culca, mai ales alimente şi băuturi care pot conţine stimulanţi precum cafeaua, băuturi gazoase, ciocolată etc;
  • fă exerciţii regulate, preferabil dimineaţa şi după-amiaza;
  • evită siestele de după-amiază sau de la începutul serii.

 

Dacă nimic nu funcţioneză

E posibil ca ceea ce te împiedică să dormi să necesite ceva mai mult decât schimbarea obiceiurilor. În acest caz e nevoie de timp ca să determini factorii care te deranjează şi ce poţi face pentru a ameliora situaţia. Dacă nu reuşeşti singură, cere ajutor medicului. Acesta îţi poate sugera câteva căi la care poate nu te-ai gândit. Adesea, punând degetul pe rană şi tratând frontal problema, insomnia dispare de la sine. În caz contrar, medicul îţi poate transcrie un medicament pe care îl poţi lua pe timpul sarcinii fără probleme. Important este să îi explici exact temerele şi probleme tale legate de venirea pe lume a lui bebe sau problemele care duc la insomnie pentru a-ţi administra cel mai bun tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *