duminică,noiembrie 28, 2021

Când copilul tău este suficient de mare să-ți pună întrebări despre Moșu, trebuie să fi pregătită cu răspunsurile. Cum se face că Moș Crăciun este în același timp în atât de multe locuri? Cum aduce el cadourile? Ce să răspunzi când, împreună fiind cu copilul tău, te întâlnești încontinuu cu ”Moș Crăciunii” care mișună prin oraș, sau pe unde vine Moșu, când tu stai la bloc și nu ai chemineu?

Moș-Crăciun

Cei care au sub 5 ani sunt mai creduli și mai ușor de păcălit. Ei trăiesc încă într-o lume care balansează între real și imaginar. Pentru ei este mult mai simplu să creadă în Moș Crăciun fiindcă îl pot vedea, atinge, îl pot auzi vorbind și chiar îi pot scrie. Specialiștii consideră că ”minciuna” despre Moșu nu trebuie să te facă să te simți vinovată. Este o minciună frumoasă, care stimulează imaginația, devoltă creativitatea și îl face fericit pe cel mic. Îl ajută și să păstreze amintiri frumoase, iar mai târziu să aibă plăcerea de a retrăi magia acestor clipe alături de proprii săi copii.

Mulți terapeuți afirmă chiar că visele legate de această lume feerică au virtuți terapeutice pentru copil, mai ales pentru cei care traversează momente dificile, cum ar fi separarea părinților.

Concluzie: atâta timp cât copilul tău crede sau doar se preface, pentru plăcerea ta, poți continua cu magia de Crăciun.

Dacă îi este frică de Moș Crăciun?

Din pricina vocii groase, a râsului său specific și a bărbii sale, foarte frecvent, Moș Crăciun îi sperie pe cei mici, mai ales dacă au între 2 și 4 ani. E bine în acest caz să nu îl forțezi pe cel mic să se apropie de el și mai ales să-i stea pe genunchi, chiar și numai pentru o fotografie. Nu trebuie să ignori teama sa reală. Te poți opri de la distanță, împreună cu cel mic, pentru a-i observa pe ceilalți copii care sunt alături de Moșu. Văzând că bâtrânelul este inofensiv și amabil, poate accepta în final să se apropie de el.

Când nu mai crede în Moș Crăciun

Primele îndoieli apar adesea în urma comentariilor făcute de colegii de la grădiniță, sau pentru că l-a auzit pe fratele mai mare sau pe sora lui vorbind despre asta. Specialiștii ne sfătuiesc să lăsăm lucrurile să se desfășoare natural, dar să fim sinceri dacă ne pune întrebări. Dacă te întreabă:” Există cu adevărat Moș Crăciun?”, îi poți răspunde cu o întrebare:” Tu ce crezi?” Astfel îi vei stimula facultatea de a gândi și de a descoperi singur adevărul. Vârsta la care copilul nu mai crede în Moș Crăciun variază mult în funcție de personalitatea acestuia și de mediul în care trăiește.

Nu trebuie să te îngrijorezi când cel mic descoperă adevărul. Copilul va înțelege în final că magia acestei sărbători este un prilej prin care părinții își exprimă dragostea față de cei dragi. Cu sau fără Moș Crăciun, important este să păstrezi spiritul acestei perioade și să-l trăiți cu plăcere și bucurie împreună. Pentru copil mai importante decât cadoul sunt magia din jurul lui, pachetul, familia, bradul, sărbătoarea în sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *