Interpretarea lui „Iisus din Nazaret” i-a marcat întreaga viaţă actorului Robert Powell

Robert Powell
foto: fanpop.com

De-a lungul timpului, cinematografia mondială a fost fascinată de povestea lui Iisus. De la capodopera lui Zeffireli, „Iisus din Nazaret” şi până la contoversatul „Patimile lui Hristos” (2004) figura lui Iisus apare într-o puzderie de filme, mai mult sau mai puţin credibilă. În conştiinţa cinefililor, actorul Robert Powell rămâne însă Iisus din Nazaret.

Să intri în pielea lui Iisus este ceva cu totul excepţional, iar actorii care l-au jucat de-a lungul anilor au simţit farmecul acestui rol, dar şi blestemul său. Robert Powell, Jim Caviezel, Max von Sydow sau Christian Bale sunt doar câţiva dintre actorii celebri care au reuşit să-l aducă pe Iisus pe marile ecrane în mod convingător.

12 actori celebri au avut curajul de a juca cel mai greu şi solicitant personaj pentru un star de cinema. Fie că au fost mai buni sau mai slabi, toţi au avut misiunea grea de a  impresiona publicul. De departe cel mai cunoscut  rămâne Robert Powell, din „Jesus of Nazareth” (1977) considerat cel mai bun actor din toate timpurile care l-a jucat pe Iisus. Interpretarea sa magnifică a intrat în istorie şi pentru o generaţie întreagă el a rămas drept Iisus, imaginea sa fiind asociată des cu cea a Mântuitorului.

Deşi regizorul Zeffirelli îşi dorea nume ca Al Pacino sau Dustin Hoffman, când i-a văzut ochii albaştri ai lui Powell, a ştiut  pe loc că el este cel mai potrivit actor. Robert Powell a fost sfătuit de regizor să nu clipească, pentru a accentua ochii lui albaştri, pătrunzători, şi pentru a-i da un aer misterios.  Powell a trecut printr-un regim foarte strict şi a ascultat cu sfinţenie toate indicaţiile regizorului. Ba mai mult, a fost nevoit să se căsătorească cu iubita sa, pentru că Zeffirelli, un catolic convins, n-a vrut ca cel care-l portretizează pe Iisus să „trăiască în păcat”.  În 1992, publicaţia Daily Mail scria că el este singurul actor care a reuşit să-l transforme într-un sex simbol pe Iisus.

Şi la 37 de ani de la premieră, „Jesus of Nazareth” este considerat o capodoperă şi poate cel mai bun film despre viaţa lui Iisus. Robert Powell a declarat în nenumărate rânduri, după turnarea filmului, că experienţa interpretării celui mai important personaj din istoria creştinătăţii a fost una solicitantă şi chiar traumatizantă. Un detaliu semnificativ pentru modul atent în care Zeffirelli a reconstituit biografia lui Iisus se regăseşte în felul în care echipa de machiaj a insistat pe o asemănare izbitoare între Robert Powell şi reprezentările iconografice cele mai difuze ale lui Iisus. Dupa rolul interpretat în producţia lui Franco Zeffirelli, Iisus din Nazaret, actorul britanic Robert Powell a ajuns să creadă că este, cu adevărat, un trimis al lui Dumnezeu, deşi se considera un ateu înainte de a începe filmările.

Filmul îi are în distribuţie pe actorii Laurence Olivier, Anthony Quinn şi Christopher Plummer. Robert Powell, a fost de-a lungul vremii, subiectul mai multor controverse. „Iisus nu a preluat controlul asupra vieţii mele, altfel aş fi înnebunit”, povestea actorul într-un interviu acordat în 2002.

Iisus din Nazaret
foto: georginaflood.deviantart.com

 

Într-un interviu din 1992 acordat celor de la Daily Mail, Robert Powell a vorbit extrem de sincer despre viaţa sa:  „Îmbătrânirea nu mă sperie. Ştiu că s-a schimbat cariera mea, dar am încercat să mă menţin profesional atât de mult cât am putut. În cei 27 de ani de carieră, am avut şi succes, dar m-am implicat şi în proiecte în care am crezut şi care mi-au înşelat aşteptările.”

Actorul n-a preţuit la început rolul primit: „Nici măcar nu m-am dus la audiţie, cred că era aroganţa tipică celor de vârsta mea. Dar până la urmă am făcut un test. Când m-am uitat în oglindă, mi-am dat seama că mă uit cu adevărat la Iisus. A fost ceva magic. De la păr şi până la siluetă eram Iisus Hristos, a fost un moment extraordinar” a spus Powell într-un interviu din 2000 pentru The Express.

Mini-seria „Jesus of Nazareth” de 6 ore şi jumătate a devenit o bijuterie a cinematografiei: „Cred că farmecul acestui film constă în faptul că nu ne adresăm unui public limitat, am încercat să oferim o imagine pentru toate culturile şi publicurile. Am rămas impresionat de cele 10.000 de scrisori în care fanii îmi scriau <<Eşti aşa cum ne-am imaginat că ar fi fost El>>”. Dar nu toţi au fost mulţumiţi de el. Dennis Potter, scenarist de piese de teatru, l-a descris pe Powell ca fiind „constipat”. „Acesta este cuvântul pe care nu am să-l uit şi îl voi lua cu mine în mormânt. Pentru asta, n-am să-l uit niciodata pe Potter” a fost reacţia lui Powell.

Powell
foto: tlife.gr

 

La început, Powell, care avea 33 de ani când l-a jucat pe Iisus, a vrut să îi dea o latură umană personajului său, dar a ajuns la concluzia: cu cât îl face mai uman, cu atât îi fură din divinitate. Powell a fost cu totul fascinat de rolul său, pe care a vrut să-l joace în aşa fel încât fiecare individ să fie atins într-un fel sau altul de el. Acesta a rămas impresionat total de o scenă care-l bântuie şi acum, cea în care se afla pe cruce. „Eram doar eu şi echipa de filmare, alături de ceilalţi actori, erau toţi emoţionaţi şi plângeau, iar eu îmi auzeam vocea ca un ecou printre acei munţi. Cred că acea scenă este cel mai bine scrisă din istorie”.

După Iisus din Nazaret, Robert Powell a continuat să fie activ, inclusiv pe micile ecrane, însă n-a reuşit niciodată să se desprindă de imaginea care i-a marcat pentru totdeauna cariera. Şi după 35 de ani actorul britanic continuă să fie asociat cu rolul din pelicula lui Zeffirelli, iar fanii nu vor uita niciodată interpretarea sa magnifică.

 

 

 

 

 

Sursa: procinema.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *