Intoleranţa la lactoză a copiilor

foto: stuff.co.nz

Intoleranţa la lactoză a copiilor
foto: stuff.co.nz

Intoleranţa la lactoză este din ce in ce mai frecventă la sugarul alimentat artificial, acest lucru însemnând alimentat cu formulă clasică de lapte praf pentru sugari.

Fac această precizare întrucât am constatat că există destui părinţi care nu ştiu că laptele praf pe care îl administrează copiilor lor, este defapt tot lapte de vacă.

Mulţi constată diverse probleme la sugari, cum ar fi vărsături, luarea în greutate necorespunzătoare, diaree, balonare, dureri abdominale. Dar totuşi nu îşi pun problema că cel mic s-ar putea să prezinte intoleranţă la lactoza din acest lapte administrat.

Bineînţeles că un diagnostic exact nu îi vei putea pune tu singur ca părinte, chiar dacă cel mic prezintă toate simptomele descrise. Determinarea cauzei acestor simptome şi stabilirea diagnosticului de intoleranţă la lactoză este treaba alergologului. Chiar şi pediatrul este depăşit în astfel de situaţii şi sunt necesare teste suplimentare pentru depistarea afecţiunii.

Cel mai bun tratament în astfel de cazuri este bineînţeles alăptarea pe termen lung.

Dacă însă nu alăptezi, soluţia este schimbarea formulei de lapte cu una specială pentru astfel de cazuri, o formulă fără lactoză sau pe bază de lapte vegetal.

Dacă cel mic are peste 6 luni şi aţi început diversificarea, eliminaţi toate produsele pe baza de lapte: iaurt, brânză, smântână sau alte produse ce ar putea conţine urme de lapte.

Se pare că undeva în jurul vârstei de 2-3 ani copiii încep să capete o oarecare toleranţă la lactoză, simptomele fiind tot mai reduse. Ca sfat personal eu aş zice să nu abuzaţi însă de aceste produse nici după această vârstă. Şi chiar şi în cazul copiilor ce NU prezintă această intoleranţă de mici, nu abuzaţi de produsele lactate. Calciul poate fi luat şi din multe alte alimente, mult mai sănătoase decât cele de provenienţă animală: nuci, susan, migdale, spanac, varză, broccoli, rubarba, soia, smochine.

Aşadar, atenţie la consumul de produse pe baza de lapte de vacă! Echilibrul alimentar este cheia asigurării unui stil de viaţă sănătos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *