Camera copilului tău este invadată de jucării, hăinuţe, pantofi împrăştiate peste tot. În fiecare zi aloci o bună parte din timpul tău pentru a face ordine. Oare este vina ta, sau a copilului tău?

ordonat

Este posibil ca să fie atât vina ta, cât şi a copilului tău. Pe cel mic dezordinea nu preaîl impreisonează dacă nu îl înveţi să fie ordonat. Este posibil şi ca tu să nu fi niciodată mulţumită, fiind maniacă cu ordinea, sau să te afli la polul opus. Iată câteva soluţii:

–      alege momentul în care îl vei pune să facă ordine. E preferabil să nu îl întrerupi din joacă, ci să faci acest lucru seara, cu o oră două înainte de culcare.

–      când sunt mici nu prea există noţiunea de ordine. Abia către 6 ani începe să înţeleagă ce înseamnă organizarea. Dar, îl poţi determina să devină mai ordonat arătându-i cât timp îi ia să caute o figurină de care are nevoie pentru un joc. Îi mai poţi explica că te poţi împiedica sau aluneca din pricina unei jucării sau a unei maşinuţe şi că te poţi răni.

–      spune-i că, după ce face ordine, deja are mai mult loc în cameră.

–      dacă face ordine şi după un sfert de oră camera arată ca înainte are nevoie de ajutorul tău. Explică-i că fiecare joc trebuie pus în cutia lui, cărţile pe raft, pluşurile în lădiţa specială. E bine să ai cutii din plastic sau coşuri (găseşti în ikea) pentru organizarea jucăriilor. Felicită-l după fiecare reuşită. Îi poţi sugera că şi jucăriile au nevoie să doarmă în cutia lor, împreună.

–      dacă împarte camera cu fratele sau sora e necesar să le delimitezi spaţiul. Să pui despărţitoare şi în dulap şi să ai pentru jucării cutii pe role, pe care le poţi muta de la unul la celălat ca să le strângă împreună. Propune-i ca înainte de a merge la plimbare să aranjeze toate cuburile în cutia lor.

 

Ţine cont de vârsta lui

Fiecare vârstă va avea cerinţele ei. Când este foarte mic nu îi poţi da decât sarcini proporţionale cu vârsta. Să-şi pună pijamaua sub pernă, hainele murdare în coşul de rufe, să bage creioanele în sertar după ce a desenat etc. E bine ca să-i spui concret ce are de făcut.

Nu strânge tu în locul lui

Chiar dacă vei câştiga timp, mai târziu vei regreta. Pe de altă parte, e spre binele lui să îl înveţi ordonat de mic. Îi va folosi mai târziu în viaţă şi la serviciu. Ordinea exterioară este o cale de a te structura şi în interior, cu ajutorul anumitor reguli.

Simplifică-i camera

O cameră de copii trebuie să fie prevăzută cu etajere, sertare, colţare care să-i fie la-ndemână. Cufere, cutii, montate pe role, toate îl vor ajuta şi se vor putea muta rapid, prin toată camera, fără efort.

Pune-ţi împreună etichete ca să ştii cam ce conţin toate aceste recipiente. Poţi face şi desene simpatice şi amuzante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *