Învaţă-l să numere!

Se pare că baza dezvoltării matematice a copiilor se stabileşte încă din copilărie, iar rolul părinţilor este crucial. Iată de ce e bine să te ocupi de acest aspect de când este foarte mic.

Numărul serveşte la descrierea unei cantităţi, la adunare, scădere, înmulţitre, împărţire. Iată cum îl înveţi pe cel mic să numere.

La doi ani şi jumătate copiii disting diferenţa dintre un ansamblu de trei articole şi unul de patru, dar nu sunt încă capabili să facă legătura între numere şi cantitate. E nevoie de o experineţă de cel puţin un an de numărat pentru a putea asocia cuvintele şi numărele cu reprezentările lor mentale de cantitate. Cantităţile de la patru în sus par mai dificile pentru copiii de vârstă preşcolară.

numere

 

Cinci principii trebuie avute în vedere

 

     1. Ordinea

Copilul va trebi să înţeleagă că, cuvintele care desemnează numere sunt mereu utilizate în aceeaşi ordine, adică 4 vine mereu după 3 şi e înaintea lui 5. Numără tu de la 1 la 10 şi apoi pune-l şi pe cel mic să recite. Spune apoi un număr şi pune-l să zică ce urmează. Scrie cifrele de la 0 la 9 pe cartoane mici şi pune-l să le aşeze în ordine. Atrage-i atenţia asupra numerelor din viaţa de zi cu zi: de telefon, din calendar, de pe telecomandă, ceas, tastatura computerului etc.

  1. Corespondenţa termenelor

Numără un ansamblu de obiecte cu voce tare şi apoi pune-le deoparte. Pune-l pe cel mic să te imite. Profită în fiecare zi să numeri diverse obiecte (alimente, nasturi- când îl îmbraci, ustensile când pui sau strângi masa). Fiecare obiect numărat corespunde unui singur cuvânt-număr.

  1. Principiul cardinalităţii

Ultimul cuvânt-număr corespunde numărului total de obiecte. Numără cu voce tare: unu, doi, trei, patru. Şi spune-i că i-ai dat patru mere, de exemplu. Pune-l să îţi dea un număr precis de obiecte. “dă-mi cinci pietre”. Jucaţi-vă cu zarul. Unul din voi aruncă zarul şi îşi ia un număr de jetoane care corespund numărului de pe zar.

  1. Abstracţia

Obiectele care formează un ansamblu pot fi diferite fără ca acest lucru să afecteze numărătoarea. Numără ansambluri de obiece diferite şi ansambluri indentice.

  1. Sensul de numărare

Explică-i că elementele pot fi numărate începând de oriunde, nu neapărat cu primul. Adică, numără de mai multe ori obiectele aceluiaşi ansamblu, dar în ordine diferită (de la stînga la dreapta, apoi de la dreapta la stânga). Arată-i că totalul rămâne acelaşi.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *