Italia
Foto: descopera.ro

Italia este o ţară ilustră, renumită, un imperiu care stăpânea teritorii de pe trei continente, care a construit şi modernizat întreaga lume.

O veche legendă italiană spune că „atunci când a venit vremea ca Dumnezeu să creeze Italia, a decis să facă o operă de artă. A început prin a desena o cizmă, cu toc şi pinten. Apoi şi-a luat pensulele, vopselele şi paleta. Amestecând cu grijă toate culorile, a pictat lacuri în Nord, insule pentru Veneţia, dealuri care să împrejmuie Florenţa, râul Tibru pentru Roma, grădini de portocali şi lămâi pentru Sorrento, o grotă pentru Capri, măslini şi pini pentru Calabria, şi muntele Etna pentru Sicilia. Amestecul de culori rămas pe paletă era o capodoperă în sine. Atunci a transformat culorile: verdele în câmpii, roşul şi galbenul în grădini de flori, maro-ul în munţi. La sfârşit, a înconjurat totul cu o mare albastră strălucitoare, încălzită de soare, în care să se reflecte cerul senin. Atunci când oamenii au descoperit acest paradis, s-au oprit aici, amestecându-şi graiurile, tradiţiile, folclorul, muzica şi arta”.

Natură, climă, poziţie, istorie, artă – din toate acestea a rezultat un amalgam încântător, ce a atras dintotdeauna. Este o ţară greu de definit, tocmai pentru că are de toate; un loc unde pe fiecare kilometru pătrat găseşti ceva interesant, unde respiri efectiv trecutul şi te laşi învăluit de frumuseţea prezentului. Italia înseamnă 3 milenii de istorie, cultură, artă, tradiţie care ar seduce pe oricine. Poţi vizita ruine romane, poţi auzi ecourile Renaşterii, poţi sta în fermecătoarele orăşele medievale presărate printre dealuri; te poţi pierde în labirintul romanticelor canale din Veneţia, vrăjit de cântecul gondolierilor. Sau te poţi lăsa pradă plăcerilor simple ale vieţii: schi în Alpi sau înot într-o mare de smarald în sud; aroma vinului roşu de Chianti şi poemul pe care-l fac italienii când vorbesc despre ceea ce noi numim, banal, „paste”. Într-un cuvânt, descoperi „la dolce vita”.

Roma
Foto: hetel.ro

Italia este bine cunoscută pentru arta şi cultura sa, pentru vestigiile fostului imperiu roman, rămase aproape intacte, printre care se numară Columna lui Traian, Turnul din Pisa, Piata San Pietro, vestita Fântână Trevi, Capela Sixtină, Colosseumul roman şi Panteonul. Este recunoscută pentru mâncărurile specifice (pizza, paste), pentru vin, eleganţă, design, cinema, teatru, literatură, poezie, arte vizuale şi muzică.

Fântână Trevi
Foto: takeatour.gr

Cu excepţia sejurilor de schi, perioada cea mai bună pentru vizitarea Italiei este primăvara (aprilie-mai şi început de iunie) şi toamna (septembrie- octombrie, chiar noiembrie în sud). Peisajele sunt superbe, iar temperaturile plăcute. Cele două luni pline de vară (iulie, august) sunt perioade aglomerate, având în schimb avantajul unor preţuri mai mici la hotelurile din Roma, Milano şi Florenţa. Pentru plajă, perioada bună este mai-iunie; septembrie-octombrie (în funcţie de zonă).

Capitala Italiei este Roma iar cele mai importante oraşe sunt : Milano, Torino, Florenta, Venetia, Bologna, Genova, Napoli, Modena, Palermo, Cagliari, Rimini.

Italia este o ţară peninsulară, cu multe insule printre care cele mai importante sunt: Sardinia, Sicilia, Capri, Ischia. Ţărmul amenajat poartă numele de „riviera”:

Riviera di Ponente cu staţiunile: San Remo, Savona, Bordighera, Albenga, Imperia;

Foto: allworldtowns.com

Riviera di Levante cu staţiuni ca: Portofino, Rapallo, Chiavari, Sestri Levante, Nervi;

Rapallo
Foto: cruisingexcursions.com

Riviera Ligurica cu următoarele staţiuni: Marina di massa, Marina di Pietra Santa, Marina di Carrara.

Marina di Massa
Foto: city.1-themes.com

Aceste riviere se întind pe ţărmul tirenian, începând de la Genova, însă, în zona Golfului Napoli s-au dezvoltat staţiuni importante precum Castellamare, Torre del Greco sau Sorento.

castellammare
Foto: ilmiogiro.wordpress.com

Sudul extrem al peninsulei deţine frumoasa regiune Cantabria, foarte căutată de turişti, cu staţiuni ca: Lido di Copanello, Leuca, Gioia Tauro.

Leuca
Foto: panoramio.com

Pe ţărmul Mării Adriatice, zona turistică amenajată cu staţiuni se întinde între Trieste şi Rimini: Marina di Ravenna, Jesolo, Cervia, Igea Marina, Bibione, Chiogia, Cesenavio, Milano Maritima.

Turismul montan din Italia se desfăşoară cu precădere în Alpi, însă nici Apenini nu simt lipsa acestui segment turistic. Italia deţine imense domenii pentru practicarea schiului.

Alpii se împart în opt grupe montane, însă patru grupe au dezvoltat foarte bine turismul montan dedicate practicării sporturilor de iarnă:

Alpii Dolomitici cu 25 de staţiuni, dintre care: Madona di Campiglio, Ampezzo, Valgardena, Passotonale, Misurina, Ortisei, Maso Corto, Merano, Maransa Alba, Valgardena, Alta Badia;

Madona di Campiglio
Foto: likefon.com

Alpii Lombardiei cu staţiuni precum: Bormio, Cervinia, Merano, Trento, Recoaro 1000, Recoaro 2000, Courmayeur;

Bormio
Foto: panoramio.com

Alpii Cotici cu staţiuni de iarnă, printre care: Sestrière, Bardonecchia;

Alpii Penini : Monte Rosa. Valgardena deţine supremaţia cu un număr de 80 de partii, iar pârtia din staţiunea Cervinia este pe primul loc ca lungime (180 km).

Monte Rosa
Foto: flickr.com

Apenini, deşi sunt mai puţin cunoscuţi, au regiuni precum Abruzzo, Calabria şi Molise extrem de fermecătoare. Cele mai cunoscute staţiuni de schi de aici sunt: Pescasseroli şi Gambarie. Dintre parcurile naturale sunt de menţionat Parco Nazionale d’Abruzzo, Rezervatia Grand Paradiso, Parco Gran Sasso, Parco Cogne şi renumiţii vulcani Etna sau Vezuviu. Pe malul lacurilor glaciare se găsesc statiuni turistice precum Idra, Maggiore, Garda Isco sau Como.

Pescasseroli.
Foto: bed-and-breakfast.it

Cât priveşte turismul cultural, Italia este o ţară plină de cultură şi istorie, fiind una dintre cele mai vechi zone locuite din lume. Roma este principalul centru cultural al Italiei, un veritabil muzeu în aer liber. În imediata apropiere a acesteia se află Vaticanul – statul papal, cu impresionanta Basilica San Pietro. Alte zone importante sunt regiunile Toscana, cu centru polarizator Florenţa, regiunea Campania cu Napoli, regiunea Liguria cu Genova, Emilia-Romagna cu Bologna şi regiunea Veneto cu Veneţia. O altă localitate faimoasă este Verona, cunoscută pentru renumitul balcon al Julietei din opera lui Shakespeare.

Toscana
Foto: tuscanychic.com

Şi turismul de sănătate ocupă un loc de cinste în Italia. Printre cele mai importante staţiuni balneoclimaterice, constituite pe seama unor resurse hidrominerale cu efecte terapeutice, se numără Boveno şi Fiuggi (ape oligominerale complexe), Agnano (ape carbogazoase), Montecatini Terme (ape alcaline), Albano Terme (ape iodurate) sau Tabiano (ape sulfuroase).

Montecatini Terme
Foto: europe-tours.com

 

Curiozităţi despre Italia:

  • Oraşul Vatican, întruchiparea puterii papale este cel mai mic stat independent din lume, din punct de vedere al suprafeţei şi a numărului de locuitori.
  • Muzeul Vatican conţine o elaborată scară în formă de spirală care este una dintre cele mai fotografiate şi frumoase scări din lume. Proiectată de arhitectul Giuseppe Momo, scara este formată din 2 spirale separate: una care urcă şi una care coboară.
  • Bazilica di San Pietro din Roma se află în Cetatea Vaticanului, în interiorul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Imensul edificiu este ca mărime al doilea lăcaş sacru al creştinătaţii (după biserica „Notre-Dame de la Paix” din Africa). Basilica „Sfântul Petru” nu este o catedrală, pentru că sediul episcopului Romei, este bazilica „San Giovanni in Laterano”.
  • Italia este ţara în care a început Renaşterea – mişcare social-politică şi culturală, din secolul al XIV-lea până în secolul al XVI-lea, caracterizată prin mari invenţii şi descoperiri geografice, prin înflorirea ştiinţelor şi artelor, prin trezirea interesului pentru cultura antică.
  • În Italia, lângă Napoli, se află singurul vulcan activ de pe continentul European – Muntele Vezuviu. Italia mai conţine şi alţi vulcani activi: Etna în Sicilia, Stromboli în Insulele Eoliene.
  • În Fontana di Trevi aflată în mica piaţă cu acelaşi nume din cartierul Quirinale sunt aruncaţi în fiecare zi circa 3.000 de Euro; banii sunt colectaţi pe timpul nopţii şi sunt donaţi apoi în scopuri caritabile.
  • Pizza a apărut în secolul al XVIII-lea, săracii obişnuiau să mănânce sos de roşii pe pâinea lor plată (turtă). Prima pizzerie, „Antica Pizzeria Port’Alba”, s-a deschis pe la 1830 la Napoli şi este deschisă şi astăzi.
  • Republica San Marino, aflată în centrul Italiei este cea mai veche republică constituţională din lume; este fondată în anul 301 e.n., iar constituţia sa, datează din anul 1600.
  • Sardinia se află în top 10 în lume, ca insulă preferată pentru destinaţiile de vacanţă.
  • Grota Azzurra (Grota Albastră) este o grotă luminată de o lumină albastră, produsă prin refracţia razelor solare. La Grota Albastră se ajunge uşor cu o ambarcaţiune din Marina Grande, portul principal al Insulei Capri sau strabătând 784 de trepte în stâncă, ori cu telefericul.
  • Verona este leagănul de inspiraţie pentru opera celebră a lui Shakespeare, Romeo şi Julieta.
  • Culoarea argilei din Siena este consacrată în lumea culorilor ca roşu Sienna; aici s-au aflat până în 1940 cele mai mari cariere din lume care exploatau acest pigment.
  • Se estimează că un italian consumă circa 25 kg de paste pe an; în Italia există peste 140 de tipuri de paste.
  • Cel mai vechi festival de film din lume este cel de la Veneţia, apărut în 1932.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *