Izolarea camerei

Amenejarea camerei copilului, este unul dintre cele mai importante dar totodata si placate activitati inainte de venirea pe lume a celui mic.
Am vorbit intr-un articol anterior despre cum alegem mobilierul insa de data aceasta ne-am propus sa tratam problema asigurarii unui ambient placut si sanatos, potrivit pentru cel mic.
Mentinerea unei temperaturi constante, toata durata anului, este unul dintre cele mai importante aspect. Totodata si una dintre cele mai dificile sarcini.
Pe cat de aspre si friiguroase au devenit iernile la noi in tara, pe atat de calduroase sunt acum verile. Ei bine ce trebuie sa facem ca sa mentinem un ambient cat mai placut, dar totodata fara costuri mari generate de instalatiile de climatizare? In primul rand izolarea peretilor si planseelor exterioare, asa numita anvelopare. Este de preferat ca acest lucru sa se realizeze pe exteriorul cladirii si sa fie realizata cu vata minerala in detrimental polistirenului. Vata minerala pe langa faptul ca are o durata de viata mult mai lunga, prezinta avantajul obtinerii unie clase de combustie ridicate fata de sistemele cu polistiren, iar in plus vata prezinta o permebilitate mult mai mare, impiedicand astfel formarea condensului si igrasiei. Dezavantajul este insa costul mult mai ridicat al vatei minerale, comparativ cu cel al polistirenului.
Extrem de importanta este totodata alegerea tipului de tamplarie. Cei mai multi prefera tampalria de PVC. De ce? Intrucat conductivitatea termica redusa a PVC-ului si numeroasele alveole in configuratia profilului confera tamplariei o izolatie termica superioara, care evita fenomenul de condens.
Protectia fonica reprezinta un aspect important din punct de vedere al sanatatii. Nu se poate trece usor cu vederea ca in ultimii ani nivelul zgomotului a crescut mult datorita in principal intensificarii traficului rutier si al celui aerian.
Cu un indice de atenuare fonica de pana la 45 dB, ferestrele din PVC ofera protectie eficienta la zgomotul prea mare, avand in vedere ca pentru o incapere de locuit se considera ca nederanjanta o valoare maxima a zgomotului de 65 dB.
PVC-ul prezinta o serie de caracteristici care il recomanda drept material extrem de durabil. Acesta este motivul pentru care produsele de tamplarie PVC ofera importante beneficii economice si ecologice.
- Rezistenta la factorii de mediu
Produsele de tamplarie PVC au mare rezistenta la actiunea diverselor substante chimice, precum acizii, bazele, etc. Drept urmare, ferestrele cu tamplarie PVC au si o rezistenta deosebita la actiunea diversilor factori de mediu.
Mai mult decat atat, o serie de teste la care au fost supuse elementele de tamplarie PVC au demonstrat o rezistenta deosebita la uzura fizica. Aceasta rezistenta face ca ferestrele cu tamplarie PVC sa-si pastreze pt o lunga perioada de timp caracteristicile de culoare, precum si proprietatile fizice.
- Intretinere usoara
Ferestrele de tamplarie PVC sunt extrem de usor de curatat datorita suprafetelor netede si lipsite de porozitati.
- Izolare termica si fonica
Produsele de tamplarie PVC confera un nivel ridicat de izolare termica si fonica, datorita substantelor aflate in compozitia lor. Daca acordam o importanta deosebita acestui aspect, trebuie asadar sa tinem seama ca si suprafata vitrata sa respecte aceleasi proprietati, adica sa permita o izolare fonica cat mai buna. Iar lucru acesta se poate realiza utilizand o sticla cu o grosime cat mai mare, de preferat un duplex.
- Confort pt spatiul de locuit
Pentru a asigura confort spatiului de locuit orice produs de tamplarie trebuie sa prezinte un coeficient de permeabilitate cat mai mic. Permeabilitate este proprietatea unei ferestre inchise de a permite aerului sa treaca. Ferestrele cu tamplarie PVC au fost supuse la trei teste diferite. In urma testelor efectuate a fost constatat un nivel sacazut al permeabilitatii prezentat de elementele de tamplarie PVC.
Exista insa si varianta de profile de aluminiu. Ferestrele din acest material se caracterizeaza prin rezistenta mare in timp la actiunea razelor solare si la actiunea factorilor de mediu. De asemenea, gradul de rigidizare este mare, fiind preferata pentru inchiderile vitrate mari.
Tamplaria executata din acest tip de profil nu necesita intretinere, ci doar o curatare usoara. Exista producatori care sustin ca aluminiul este mai bun decat PVC-ul, in special pentru locuintele aflate intr-un mediu poluat. Cum trendul este sa se asorteze culorile tamplariei cu restul finisajelor exterioare, avantajul profilelor din aluminiu este ca pot fi vopsite in camp electrostatic in orice nuanta.
Pe de alta parte inbsa, pretul pentru profile de aluminiu este cu 40% mai mare decat al celei din PVC, iar in plus izolarea termica este inferioara celei din PVC.
Asadar, atunci cand va decideti sa efectuati lucrari de amenajare, tineti seama de toate aspectele, de avantajele si dezavantajele fiecarui material, intrucat alegerea este una importanta si trebuie gandita ca o optiune pe termen cat mai lung.