Jabuticaba singurul arbore din lume ale cărui fructe cresc direct pe trunchi

0
Jabuticaba
Foto: crfg.org

Jabuticaba este un arbore fructifer din familia Myrtaceae şi este nativ din Minas Gerais și São Paulo, state din sud-estul Braziliei. Asocierea cu statul Minas Gerais este aşa de puternică încât pomul Jabuticaba apare pe stema oraşului Contagem, iar un alt oraş din Minas Gerias, găzduieşte festivalul anual Jabuticaba.

În general, arborii înfloresc o dată sau de două ori pe an, însă dacă sunt irigaţi corespunzător, aceştia pot înflori chiar şi de mai multe ori. Datorită tehnologiei moderne, aceste fructe se pot găsi pe tot parcursul anului în regiunile tropicale.

Fructul creşte direct pe crengi şi pe trunchi, conferind arborelui un aspect foarte neobișnuit. Fructul în sine este unul mic şi rotund, de aproximativ 3 până la 4 cm în diametru, cu una până la patru semințe mari, o piele groasă, de culoare violet închis și carne gelatinoasă dulce, de culoare alb sau roz.

fructe
Foto: sublime.ag

Fructele „arborelui de struguri” pot fi consumate în stare naturală, însă având în vedere că după numai 3-4 zile de la recoltare acestea încep să fermenteze, sunt folosite adesea pentru prepararea gemurilor, prăjiturilor sau jeleurilor. De asemenea, pot fi folosite şi la prepararea unor băuturi, precum vinul sau diferite tipuri de lichior. Din cauza duratei scurte de viaţă pe care o au fructele Jabuticaba, sunt foarte rare în magazinele ce se află în afara ariei lor de cultivare, întrucât transportul ar fi problematic.

pom
Foto: pousadamicoemica.com.br

Fructele au proprietăţi curative precum multe utilizări medicale. Fructele au şi proprietăţi anticancerigene, după cum au descoperit oamenii de ştiinţă. De asemenea, acestea au mai multe utilizări medicale. Tradiţional, decoctul astringent (soluţie apoasă obţinută prin fierberea plantelor, folosită pentru combaterea secreţiilor organice exagerate) din pielea uscată a fructului este folosit ca tratament pentru hemoptizie, astm, diaree şi pentru clătirea gurii în cazul inflamaţiei cronice a amigdalelor. Fructele au şi câţiva antioxidanţi puternici, compuşi antiinflamatori şi anticancer.
Fructul conţine vitaminele B1, (tiamină), B2, (riboflavină) și B3 (niacin), vitamina C sub formă de acid ascorbic, împreună cu minerale precum calciu, fier și fosfor. Conține, de asemenea, aminoacizi, lizină și trptophan. Culoarea pielii (violet-negru), arată că acesta conține antociani precum vinetele, afinele, murele și coacăzele negre, care au proprietăți antioxidante puternice.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *