Jocul- prima metodă de învățare și cunoaștere

Ca părinte ești primul tovarăș de joacă al celui mic. Jocul este o modalitate agreabilă de a crea o legătură puternică cu cel mic și de a favoriza o dezvoltare sănătoasă. Jucându-se, copiii învață să se cunoscă și să-i descopere pe ceilalți și lumea care îi înconjoară. Stabilesc relații și dobândesc deprinderile de bază. Fiecare perioadă a copilăriei are jocurile ei specifice.

 

fetita-zimbareata-in-carucior

În perioada de început jucăriile nu trebuie să fie prea costisitoare. Cel mic se poate juca cu obiecte de zi cu zi, atâta timp cât nu se sparg, sunt sigure (fără piese care se descompun sau au margini ascuțite) și sunt suficient de mari ca să nu poată fi înghițite. E important să fie lavabile, rezistente și atrăgătoare, chiar pentru tine, ca părinte și partener de joacă.

 

Cuvinte și muzică

În primul an de viață bebe se joacă fără jucări, în general. Este suficient să-i citești, să-i cânți. Sunt două îndeletniciri simple și oricând la îndemână. Dar în același timp sunt bogate în învățăminte. Iată câteva sugestii:

–         Spune-i povești, cântă-i, de fiecare dată alt cântec: când îi faci baie, când îl schimbi, când îi dai să mănânce. Fiecare activitate să fie însoțită de cântecele adecvate și jocuri simple.

–         Jucați-vă cu cărțile de citit. Dați paginile împreună, arată-i diverse imagini frumos colorate. Încearcă și cu albume de artă.

–         Încurajează-i gângurelile. Astfel învață să emită primele sunete cu voce proprie. Repetă aceste sunete și transformă-le în cuvinte adevărate. Prin această modalitate poți inventa diverse jocuri de limbaj care îi vor plăcea celui mic.

 

De la naștere la 3 ani

În această perioadă se dezvoltă coordonarea mână-ochi. Încearc să apuce diverse obiecte, să le manipuleze și să învețe să le țină. Sunt activități care îi furnizează o excelentă stimulare. Cu ce vă puteți juca acum?

–         eșarfe transparente sau țesături pentru a juca ”cucu-bau”

–         oglinzi incasabile în care cel mic se poate privi

–         brățări, pe care i le poți atașa la încheietură și care fac zgomot

–         Bucăți de pânză viu colorate cu texturi variate

–         Brățări din lemn sau plastic cu piese care nu se pot detașa

–         obiecte care au fețe: păpuși, fotografii, animale, jucării de pluș.

 

bilute-colorate

De la 3 la 6 luni

La această vârstă bebe deja își poate utiliza mai bine mâinile și degetele, iar motricitatea globală este îmbunătățită (mișcarea brațelor și a picioarelor). Este fascinat de mâinile sale și începe să facă legătură între mișcarea brațelor și a mâinlor. Iată ce jucării se potrivesc acum:

–         zornăitoare solide

–         obiecte din plastic sau țesături în formă de mingiuță care pot fi strânse în mână

–         jucării care produc sunete interesante, dar mecanice, nu electronice

–         covorașe de joacă, care au atașate jucării și pe care cel mic le poate atinge cu mâinile sau picioarele

 

covorase-de-joaca

De la 6 luni la 1 an

Este perioada în care cel mic consideră jucărie tot ce prinde. De obicei, primul reflex este de a o ”gusta”. Apoi, vrea să vadă cum funcționează, ce se întâmplă cu obiectul dacă îl lasă să cadă, le pliază, le trântește, le aruncă. Ce ar fi bine să aibă ca să fie atrăgător acum?

–         jucării pe care le poate stivui sau poate construi cu ele, gen cuburi (foto 3,4). Acestea vor fi atractive chiar și după un an

jucarie-lemn-bebe

–         forme, găletușe, din materiale incasabile

foto 5 foto 6

–         cuburi mari de construit

–         carți din carton

–         mingii și baloane de toate felurile, suficient de mari pentru a nu putea fi înghițite și care nu pot fi desumflate

–         mașinuțe și camioane

–         triciclete din plastic pentru potrivită vârstei

–         mici instrumente de percuție: xilofon, tobe, piane mici

 

xilofonSfat: citește cu atenție etichetele tuturor jucăriilor pentru a fi sigură că ai făcut alegerea potrivită vârstei!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *