Telefonul, trenul, instrumentele muzicale de jucărie, păpușa care vorbește etc. Jucăriile sonore sunt din ce în ce mai numeroase, iar copiilor le plac foarte mult. Cu toate acestea, de cele mai multe ori ele pot cauza probleme de auz mai ales celor foarte mici. Iată câteva precauții de care ar fi bine să ții cont dacă cel mic are astfel de jucării.

Jucăriile-sonore

Este important să protejăm auzul fragil al copiilor noștri, evitând supraamplificarea sunetelor. Jucăriile sonore care emit mai mult de 100 de decibeli sunt nefaste pentru aparatul auditiv al copiilor, după doar 2 minute de expunere. În plus, efectele asupra urechilor pot apărea imediat. Aparatele electronice, cum ar fi tabletele, care sunt din ce în ce mai folosite de către copii, depășesc ușor 100 de decibeli.

În general, interesul copiilor pentru o jucărie este scurt, deci nu sunt expuși unor zgomote puternice un timp îndelungat. Totuși, cei mici își lipesc adesea urechea de difuzorul unor jucării, care nu au fost concepute să fie folosite astfel. Fabricanții de jucării stabilesc un anumit nivel sonor al unei jucării, în funcție de distanța la care trebuie ținută față de ureche. De aceea, modificarea acestei distanțe normale poate deveni dăunătoare pentru sistemul auditiv al copilului.

 

Organizația internațională de normalizare (ISO) recomandă o limită de 65 de decibeli pentru jucăriile destinate a fi manipulate aproape de ureche și 85 de decibeli pentru altele. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) evaluează 75 de decibeli norma considerată de securitate în ceea ce privește expunerea la zgomote.
Cum alegi o jucărie sonoră

Anmite jucării sonore pot fi interesante și stimulante pentru cei mici. Deci nu e cazul să evităm astfel de jucării, dar ele trebuie alese cu grijă.

–         Înainte de a le cumpăra interesează-te de utilitatea efectelor sonore. Zgomotul de sirenă este necesar pe o mașină de pompieri? Cea silențioasă va satisface la fel imaginația celui mic și îl va inspira asupra unei multitudini de sunete. În plus, vei economisi evitând cumpărarea a numeroase baterii.

–         Cumpără zornăitoare și plușuri fără baterii, căci sunt mai ușor de spălat și suscită la fel de mult interes ca și celelalte, dacă nu chiar mai mult.

–         Prezența sunetelor este justificată pentru instrumentele muzicale sau jucăriile interactive care furnizează informații utile și amuzante pentru copilul tău. Nu exagera însă. E nevoie de varietate în alegerea jucăriilor.

–         Alege jucării care au un buton de pornire-oprire și un reglaj de volum.

–         Intensitatea sonoră este uneori dificil de stabilit în magazine. Sunt jucării care nu sunt prevăzute cu baterii și adesea au sunetele amplificate. Mai bine nu le cumpăra dacă nu le poți testa.

–         Cei ce vor să facă aceste gen de cadouri copiilor tăi trebuie atenționați asupra acestor detalii.

jucarii-sonore

Cum previi tulburările auditive

 

–         Evită cumpărarea prea multor jucării auditive. Există foarte multe jucării silențioase care sunt interesante.

–         Dă volumul jucăriilor sonore la minimum și cere-i copilului tău să nu modifice sonorul.

–         Lipsește o bandă adezivă pe difuzor dacă ți se pare prea puternic.

–         Propune copilului tău să alterneze un joc calm după unul zgomotos.

–         Când comunici cu copilul tău limitează zgomotele pentru a-l învăța cu liniștea, fiindcă trăim într-o societate mult prea plină de surse de zgomot (tv, radio, magazine, străzi, școală etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *