Kiwano
Foto: readingtree.org

Cunoscut şi sub numele de pepenele jeleu, castravete african cu coarne, pepenele cu coarne, melano, pikano sau kiwano, este o specie anuală din specia castravetelui și a pepenului. Kiwano este originar din Africa, din zona deșertului Kalahari, dar a fost exportat în secolul trecut, şi se cultivă în Maroc, Portugalia, California, Chile, Australia și Noua Zeelandă.

În unele ţări, kiwano este cultivat ca legumă. Datorită aromei sale şi originii tropicale, este însă cel mai adesea considerat un fruct. Kiwano este lung şi acoperit cu ţepi. Coaja este verde sau portocalie cu pete deschise. Pulpa fructului, verde şi galbenă, este răcoritoare şi conţine o mulţime de seminţe care sunt de asemenea comestibile. Cel mai adesea, fructul este consumat crud, având un gust asemănător cu kiwi, pepenele galben şi castravetele şi un miros de banane. Kiwano poate fi folosit în salate, deserturi, la mâncărurile cu peşte şi fructe de mare. Are un gust extraordinar şi este hipocaloric. Fructul se poate păstra la temperatura camerei până la jumătate de an. Se poate folosi şi ca obiect de decor. Poate fi îngheţat, uscat, însă nu trebuie ţinut în frigider. Coaja se poate folosi ca ornament pe platouri.

 

Kiwano este bogat în proteine, vitamine, precum vitamina C, vitaminele B2, B5, B6, E, iar coaja este bogata în beta-caroten. Fructul conţine de asemenea calciu, fier, magneziu, potasiu, magneziu, mangan şi antioxidanti. Kiwano este bogat în carbohidraţi de bună calitate şi nu conţine grăsimi sau colesterol.

 

Beneficiile consumului de Kiwano:

  1. ajută la o mai bună funcţionare a metabolismului.
  2. stimulează ficatul.
  3. contribuie la sinteza de colagen.
  4. accelerează uşor metabolismul şi stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol.
  5. ajută în regenerarea tisulară şi menţine tinereţea pielii, din interior.
  6. reduce petele de vârstă și ridurile.
  7. sărac în calorii, poate fi consumat cu încredere în diete.
  8. ajută în perioadele de suprasolicitare.
  9. bogat în potasiu, poate fi consumat cu încredere de către gravide.
  10. ajută în situaţii de constipaţie.
  11. previne anumite tipuri de boli cronice.
  12. îmbunătățeşte capacitatea cognitivă.
  13. crește sănătatea ochilor.
  14. întăreşte oasele.
  15. optimizează digestia.
  16. accelerează vindecarea rănilor.
  17. menţine sănătatea nervilor şi a vaselor de sânge.
  18. neutralizează radicalii liberi.
  19. încetineşte sau previne dezvoltarea cataractelor.
  20. ajută la reglarea receptorilor de insulină, prevenind diabetul.
  21. încetineşte debutul bolii Alzheimer şi demenţa.
  22. ajută la stimularea mișcării peristaltice.
  23. previne crampele, balonările, constipația, precum și ulcerul gastric sau chiar cancerul de colon.
  24. ajută la reglarea nivelului de colesterol din organism.
  25. stimulează rezistenţa osoasă şi previne apariția osteoporozei.
  26. excelent pentru potolirea setei şi ca supliment alimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *