Kurtos kolacs

De când i-am descoperit prima dată acum mulţi ani, am devenit o mare iubitoare a cozonacilor secuieşti. Şi fiul meu este deasemnea un mare amator de Kurtos Kolacs şi îmi cere să îi cumpăr de fiecare dată când mergem în vacanţe în zonele de unde sunt originari sau de oriunde altundeva mai găsim…pentru că a devenit un preparat destul de popular.
Preparatul Florentinei Vasilescu, prietana noastră expert în produse de patiserie şi cofetărie, este în mod cert însă peste orice am mâncat noi vreodată de la magazin. Pur şi simplu îţi lasă gură apă!
O reţetă ce trebuie neapărat încercată!
Aluat:
- 8 g drojdie uscată,
- 300 ml lapte,
- 6 linguri zahăr,
- 120 g unt,
- 2 ouă întregi,
- 2 gălbenuşuri,
- esenţă de vanilie,
- 1 praf de sare,
- 650 g făină (Boromir).
Sirop:
- 150 g zahăr,
- 80 ml apă,
- 2 linguri zeamă de lămâie.
Glazură:
- 200 g nuci măcinate,
- 7 linguri zahăr tos
Mod de preparare:
Mai întâi pregătiţi siropul astfel: se fierbe apă, zahărul şi sucul de lămâie până se formează un sirop. Lăsaţi apoi să se răcească.
Aluatul este asemănător celui de cozonac: drojdia se freacă cu zahărul până se lichefiază, se adaugă laptele călduţ, untul topit, esenţă de vanilie şi ouăle bătute cu puţină sare.
Apoi adăugaţi făina şi frământaţi până când aveţi un aluat elastic.
Lăsaţi aluatul la loc cald să dospească cam o jumătate de oră, după care se întinde şi se taie în fâşii.
Formele sunt făcute din cartoanele de la rolele de bucătărie ce se învelesc în folie de aluminiu, se ung cu puţin ulei şi pe ele se înfăşoară aluatul.
După ce s-au întins bine făşiile, se ung din abundenţă cu siropul răcit, iar apoi se tăvălesc prin nucă şi zahăr şi se pun apoi în tavă tapetată cu foaie de copt.
Se coc în cuptorul preîncălzit timp de 35-40 minute.
Puteţi să folosiţi şi nucă de cocos, scorţişoară sau alte arome care va sunt pe plac mai mult.
Să aveţi poftă, zic! 🙂