La Multi Ani Romania!

Astazi sarbatorim 92 de ani de la Marea Unire.

DRAPEL

 

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua Naţională a României.

Ca in fiecare an, in marile orase din tara sunt organizate parade, festivitati si comemorari. Oficialitati si peste 2000 de spectatori au participat la parada militara de la Arcul de Triumf din Bucuresti.

La Bucuresti, parada a inceput cu intonarea imnului de stat si cu salve de tun.

Avioanele si elicopterele programate sa survoleze Soseaua Kiseleff si Arcul de Triumf nu s-au mai ridicat de la sol, din cauza conditiilor meteo.

Au fost peste 1.500 de militari, 380 de politisti si jandarmi, arme si tancuri si tehnica de lupta NATO. Asta a insemnat practic defilarea pe Bulevardul Kiseleff, pe 1 decembrie.

Nu au lipsit de la defilare autovehiculule HUMVEE M-1165, URO VAMTAC, transportorul de trupe Piranha III C, masina de lupta a infanteriei 84 M „Jderul”, transportorul amfibiu blindat B 33 „Zimbrul”, tancul TR 85 M1 „Bizonul”, sistemul de artilerie LAROM, complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON”, complexul antiaerian autopropulsat „GHEPARD”, autostatiile radio Harris/Chevrolet, sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK, Instalatia Mobila de Lansare (IML), ambarcatiuni RHIB.

Pe langa militari, au fost prezenti si jandarmi si politisti, pentru prima oara fiind expusa tehnica militara de care dispune Politia de Frontiera.

Au fost noua echipaje moto de politie, 16 autospeciale si autolaboratoare, 17 autospeciale de transport si trei echipaje moto folosite de jandarmi, trei ATV-uri, 13 autospeciale si doua ambarcatiuni apartinand politistilor de frontiera, precum si 12 autospeciale si doua barci pneumatice folosite de pompierii militari in misiunile specifice (descarcerare, stingere incendii, interventie la inaltime si la accidente colective).

Detasamentul Regimentului 30 Garda „Mihai Viteazul”, Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, precum si Muzica Regimentului 30 Garda „Mihai Viteazul” au luat, de asemenea, parte la parada.

De asemenea, militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatii vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *