Lămâia şi beneficiile ei uluitoare

Lămâia şi beneficiile ei uluitoare
Foto: www.jenny.gr

 

Nu există dovezi certe care să ateste originea sigură a lămâilor, însă cercetătorii cred că fructele ar proveni din regiunea munţilor Hymalaya. Se presupune că primul lămâi a crescut în sudul Indiei și China.

În secolul al XII-lea lămâia este pentru prima oară menţionată în unele documente din China. Din aceeaşi perioadă datează şi prima descriere detaliată a fructului.

În secolele IV-V d. H., după invaziile barbare, arabii au răspândit fructele în Africa de Nord, Spania şi aproape în tot bazinul mediteranean (cu excepţia Italiei şi a Franţei). În timpul Cruciadelor, uimiţi fiind de gustul lămâilor, europenii din vestul, estul şi nordul continentului le-au adus în ţările de origine. Se pare că lămâiul a intrat în Europa nu mai târziu de primul secol d.Hr., în timpul Romei Antice. În jurul anului 700 d.Hr. lămâiul a ajuns în Persia, Irak și Egipt. Între anii 1000 și 1150 lămâiul a fost distribuit pe scară largă în întreaga lume arabă și regiunea mediteraneană.

La mijlocul secolului al XV-lea a început în Genova prima cultivare substanţială de lămâi. Cucerirea spaniolă a ajutat la răspândirea semințelor de lămâie în întreaga Lume Nouă. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, odată cu utilizarea lămâilor pe scară largă în gătit și ca potențiator de aromă, acestea au fost din ce în ce mai mult plantate în Florida și California

Astăzi lămâiul este cultivat în toate ţările subtropicale şi tropicale. SUA şi Mexic sunt producătorii principali, urmate de Spania, Italia şi Grecia.

Lămâile conţin elemente nutritive precum: acid citric, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, proteine, carbohidrați, vitamina B și vitamina C. De asemenea conțin flavonoide, substanțe cu proprietăți antioxidante și anticancerigene.

 

 

Beneficiile consumului de lamâie:

  1. ajută la funcționarea corespunzătoare a aparatului cardiocirculator.
  2. remediu contra cancerului de toate tipurile.
  3. reduce febra şi ameliorează simptomele de amigdalită şi durere în gât.
  4. tratează acneea, punctele negre şi pistruii.
  5. curaţă căile respiratorii şi ajută în caz de tuse.
  6. ajută la îndepărtarea oboselii, agitaţiei, ameţelii, nervozităţii si tensiunii.
  7. elimină bacteriile periculoase din taieturi sau alte zone infectate.
  8. previne hemoragiile interne.
  9. stimulează absorbţia calciului prin intestine şi neutralizează efectele acidului uric.
  10. accelerează arderea grăsimilor.
  11. ajută la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor lipidice şi creşterea tonusului vascular.
  12. stimulează secreţiile gastro-hepatice şi pancreatice.
  13. accelerează procesul de vindecare în cazul aftelor.
  14. curaţă organismul de toxine şi bacterii dăunătoare.
  15. util celor afectaţi de probleme cardiace.
  16. ajută la tratarea calculilor renali.
  17. ajută în lupta împotriva varicelor.
  18. scade semnificativ riscul de infecție urinară.
  19. previne şi tratează osteoartrita.
  20. ajută la prevenirea diabetului şi a arterosclerozei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *