Lăptişorul de matcă – un elixir al sănătății


Lăptişorul de matcă este deosebit de apreciat atât în medicina naturistă, cât şi în industria cosmeticelor, valoarea sa fiind asigurată de compoziţia chimică complexă.
Este secretat de către glandele salivare ale albinelor lucrătoare şi are un rol foarte important în stup, deoarece reprezintă hrana larvelor, care sunt hrănite cu acesta până împlinesc trei zile, dar şi hrana reginei, aceasta fiind albina femelă care depune ouă. Astfel, acesta se poate asemăna cu laptele matern.
Proprietăţile lăptişorului de matcă sunt uimitoare şi se pot observa încă din stup, deoarece regina, care se hrăneşte cu acesta pe durata întregii ei vieţi, trăieşte între 4-6 ani, spre deosebire de o albină lucrătoare, care trăieşte între 4-6 săptămâni. Datorită acestei substanţe miraculoase, o regină poate să depună până la 2000 de ouă pe zi, având rolul cel mai important într-un stup, acela de a asigura continuarea înmulţirii familiei. Numărul de ouă produse este suprinzător, deoarece dacă se calculează totalul greutăţii celor 2000 de ouă, rezultă o greutate mai mare de câteva ori decât cea a corpului.
Efectele miraculoase pe care le are lăptişorul de matcă asupra reginei îl poate avea şi asupra omului. Se găseşte sub formă de capsule gelatinoase, fiole, sau în stare pură, atunci când este crud. În compoziţia lui intră un număr mare de vitamine, fiind singura substanţă naturală care poate conţine un număr atât de mare de vitamine. Conţine fructoză, proteine, 18 aminoacizi, factori de creştere, enzime, vitaminele A, D, C, E şi minerale, precum fier, cupru, calciu, fosfor, potasiu sau siliciu. De exemplu, acidul pantotenic are efecte benefice în revigorarea organismului şi combaterea stresului, iar piridoxina, cunoscută precum vitamina B6 este ideală pentru combaterea oboselii.
De altfel, vitaminele din complexul B se află în concentraţie foarte mare în lăptişorul de matcă, chiar mai mare decât în alte substanţe sau alimente, aflându-se în cantitate mult mai mare decât în drojdia de bere, cu toate că drojdia de bere este renumită pentru conţinutul bogat în vitamine B. O altă substanţă extrem de benefică organismului pe care o conţine, este acetilcolina, un important neurotransmiţător (neurotransmiţătorii fiind substanţe chimice, aflate în sistemul nervos, responsabile cu transmiterea mesajelor de la o celulă nervoasă, la alta), a cărei lipsă poate determina aparţia bolilor Alzheimer şi Parkinson. În substanţa secretată de albine, acetilcolina se găseşte în cea mai mare concentraţie posibilă în natură.
Prin proprietăţile curative multiple pe care le deţine, o cură cu lăptişor de matcă este întotdeauna binevenită, în special primăvara şi toamna, având efecte incredibile asupra creierului, asupra bunei dispoziţii şi asupra sistemului imunitar al organismului, eliminând cu succes factorii de stres şi redând organismului echilibrul de care are nevoie. Este considerat un energizant natural excepţional, ideal pentru persoanele obosite, a căror capacitate de muncă şi de concentrare au scăzut, deoarece le redă energia necesară şi le îmbunătăţeşte memoria.
Lăptişorul de matcă poate avea un rol important şi în creşterea potenţei bărbaţilor, fiind un inamic al sterilităţii. De asemenea, poate regla menstruaţia şi poate îndepărta simptomele neplăcute ale menopauzei, precum bufeurile de căldură sau transpiraţiile intense. În cazul persoanelor care sunt predispuse la infarct, sau la accidente cerebrale, poate fi un medicament extrem de util, cu rol important în aducerea tensiunii la valorile normale.
În privinţa afecţiunilor moştenite genetic, dacă este utilizat alături de polen, de către copiii care se nasc cu anumite defecte, poate fi un mare ajutor, în vindecarea acestora, fiind util şi pentru copiii care se nasc prematur, sunt hipoponderali, ori suferă de distrofie. Însuşirile curative nu se opresc aici, fiind un sprijin ideal pentru cei care nu au poftă de mâncare, prin creşterea apetitului.
Lăptişorul de matcă este, de asemenea, recomandat în prevenirea sau combaterea tumorilor, având un rol major în stoparea evoluţiei acestora. Este extrem de valoros pentru persoanele care fac chimioterapie, ajutând enorm de mult pacienţii ca tratamentul cu substanţele chimice să fie mai uşor de suportat. Astfel, starea pacienţilor devine mult mai bună, iar rezultatele analizelor de sânge se îmbunătăţesc, ajutând şi la reglarea producţiei globulelor din sânge. Totodată, este un inamic puternic al infecţiilor, având efecte antibiotice. Prin consumarea lăptişorului de matcă se poate preveni tuberculoza sau foliculita, întărind considerabil organismul.
Perioada în care se poate administra această substanţă miraculoasă poate să dureze între 4 şi 6 săptămâni, putându-se consuma între 0,5 şi 1,5 sau chiar 2 grame zilnic, de către adulţi. Copii pot lua între 0,2 grame şi 1 gram, fiind ideal să se ia înainte cu jumătate de ora de masa principala. În cazul în care se consumă o cantitate mai mare zilnic, nu există efecte negative, fiind un medicament natural benefic organismului din toate punctele de vedere.
Datorită propietăţilor pe care le deţine, este utilizat cu succes şi în cosmetică, intern şi extern. Se poate folosi la prepararea măştilor, ajutând la revitalizarea tenului, prevenind sau combătând ridurile, alături de lapte, miere, sau suc de castraveţi. Se poate adauga şi în cremele şi loţiunile de îngrijire a tenului, mărindu-le eficienta, şi se obţin rezultate uimitoare dacă este folosit pentru îngrijirea părului, în măşti, stopând căderea excesivă a părului şi oferindu-i strălucire.
Fie că avem o problemă de sănătate sau nu, o cură cu lăptişor de matcă este întotdeauna necesară organismului, putându-ne bucura de efectele miraculoase pe care le oferă, efecte de care avem atâta nevoie.