leurda
Foto: mybotanicalgarden.wordpress.com

Leurda este originară din Europa centrală şi de vest. În SUA există o plantă sălbatică, cu miros de ceapă, «allium tricoccum», folosită în scopuri similare.

Leurda se întâlneşte prin flora spontană din zonele de deal şi munte, preferând pădurile umede şi umbroase de foioase, cu frunziş putrezit, aşternut pe soluri afânate, bogate în humus şi slab acide.

Denumirea ştiinţifică de «Allium ursinum» este corelată cu observaţiile locuitorilor din nordul Europei, care susţineau că apariţia frunzelor de leurdă era mult aşteptată de urşi, pentru a o consuma ca medicament purificator după lungul repaus din perioada hibernării. La popoarele germanice, leurda avea mai multe denumiri, precum «usturoiul ursului», «usturoiul ţiganului» sau «ceapa vrăjitoarei».

În scop culinar şi terapeutic se folosesc frunzele, culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare proprietăţile plantei se pierd foarte uşor, şi bulbii, care se recoltează din luna august până în octombrie.

 

Leurda conţine carotenoizi, sulfură de alil, vitamina A, vitamina C, ulei eteric complex, uleiuri volatile, alicină, calciu, fier, fosfor, cupru, natriu. De asemenea, conţine multe alte substanţe cu proprietăţi vindecătoare, fiind un excelent remediu natural.

 

Beneficiile consumului de leurdă:

 1. are capacitatea de curăţare a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor.
 2. are efecte în diaree acută şi cronică, dizenterie, indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale şi balonări.
 3. are efecte în distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici.
 4. curăţă sângele de substanţe toxice.
 5. reduce hipertensiunea arterială.
 6. intervine în ateroscleroză coronariană.
 7. scade colesterolul datorită conţinutului în adenozină.
 8. previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei prin fluidificarea sângelui.
 9. benefic la persoane cu bronşite, tuberculoză pulmonară şi infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli).
 10. întăreşte memoria prin mărirea capacităţii de memorare.
 11. combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, depresiile, presiunea din cap şi stările de anxietate şi de nelinişte.
 12. curăţă rinichii şi vezica urinară.
 13. favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.
 14. are bune efecte în combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză şi alte boli cronice de piele.
 15. cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor.
 16. previne maladia Alzheimer şi demenţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *