Limba lui bebe este un indicator de sănătate

Limba lui bebe este un indicator de sănătate

Palidă, roșie, albă… Limba bebelușului tău este un bun indicator al stării sale de sănătate. E important să știi să interpretezi aspectul său și să nu te alarmezi inutil. Iată când e cazul să te impacientezi.

E vorba de tulburări pasagere dacă:

  • Limba este albicioasă, uscată și cu scame. În general această alterare este datorată modificării compozitiei salivei care se produce când copilul ia antibiotice, are febră sau e răcit. Poate fi și cauzată de faptul că nu se spală corect pe dinți și nici în mod regulat, permițând germenilor din gură să se dezvolte liber.
  • Limba are mici vezicule fără lichid, înconjurate de un fond roșu și acoperite cu o membrană albă. Sunt mici leziuni, numite afte, ale căror cauze sunt necunoscute. Apar când cel mic e obosit sau în perioada de convalescență. Nu există tratamente specifice, doar dacă leziunile sunt dureroase se poate aplica o soluție dezinfectantă. Dacă aftele apar în mod regulat, consultă medicul pediatru. Poate fi vorba de o lipsă de acid folic sau de fier, deci de o anemie ușoară.
  • Limba are pete roșii, adesea suprapuse, dând aspectul unei hărți geografice. Nu se cunosc cauzele acestei tulburări care poate dura mai multe săptămâni. Nu e vorba de nci o problemă de sănătate particulară, nici mi necesită vreun tratament specific, iar iritația dispare spontan, cu timpul.
  • Limba este marcată de linii mai mult sau mai puțin pronunțate față de normal. Este vorba de o caracteristică constituțională care nu indică nici o patologie. În schimb, e necesară o igienă bucală foarte bună, fiindcă striurile reprezintă un teren ideal pentru bacteriile alimentare. Este foarte important ca cel mic să învețe să-și spele perfect dinții.

Când trebuie să consulți medicul

  • Dacă limba este albă, mai ales pe margini sau în spate. Poate fi o ușoară lipsă de hemoglobină (care dă culoarea roșie celulelor sangvine) și deci, bebe suferă de o ușoară anemie care se susține și printr-o oboseală mai accentuată a celui mic. Medicul pediatru va face un examen sangvin pentru a confirma diagnosticul și, dacă e necesar, va prescrie copilului un supliment de fier pe cale orală.
  • Dacă petele albe se întind și pe obraji. Este vorba de o infecție cauzată de o ciupercă, care trăiește în mucoase și e destul de frecventă, mai ales în primele luni de viață ale lui bebe. Medicul va prescrie un spray sau un gel antigfungic care va trebui aplicat cu grijă pe leziuni de patru ori pe zi, timp de 3-4 zile.
  • Dacă are afte și gingiile sau inflamat. Aceste simptome indică prezența unei stomatite herpetice, o infecție cauzată de virusul herpetic. Acesta rămâne în organism chiar și după vindecare și poate reapărea oricând. Infecția se retrage după 7 zile în mod spontan, dar se poate prescrie un antiviral care accelerează vindecarea. Pentru a reduce durerile iritației, se poate administra un antiinfalmator sau un analgezic ușor.
  • Dacă papilele se detașază pe fond alb de epiteliu și limba prezintă o culoare intensă și are aspect de fructe de pădure este primul simptom al scarlatinei. Apoi apar febra, durerea în gât, voma și petele roșii caracteristice pe tot corpul. Trebuie consultat pediatrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *